lördag 19 mars 2011

Nu tänker jag balla ur o deppa ihop!

För nu är jag så less på det här så ni kan inte ana. Har precis lämnat mina tre underbara älskande gråtande barn. Jag vände ryggen mot dom och gick till mitt rum när de var ledsna för att jag själv höll på att gå sönder o för att det inte finns ngt jag kan göra för att trösta. En hysteriskt gråtande mamma är inte vad de behöver just nu. Fy fan. Det här är ren jävla terror. Jag vill gå ut genom dörrarna här o springa hela långa vägen hem o för alltid vara tillsammans med min familj. En mamma här m bebis i magen. Tre barn o en pappa där. Det borde vara förbjudet att tvingas dela på familjer på det här viset under så lång tid... Snart fyra veckor sedan jag lades in o just nu vet jag inte var jag ska hitta ork o kraft att hålla humöret uppe o kämpa lite till. Jag är helt tom.

Utdrag ur boken "Våga Älska" med Lotta Wiman

Ingemansland

Mellan hopp och förtvivlan finns en sorts ingemansland. Där har jag befunnit mig rätt länge nu. Det är en plats av väntan. Jag önskar att jag kunde kalla den "Stilla" eller "Allvarlig", eller något annat uttrycksfullt, men faktum är att den är ganska intetsägande. Dagarna går, och jag väntar fortfarande. Vad kan jag säga?
Jag lever som i en bubbla. Jag ler mot människorna jag träffar, pratar med dem och skrattar till och med, men inne i mig är det tomt och tyst. Jag saknar det ständiga bruset av röster som brukade höras där. Den aldrig tystnande debatten. Mest av allt saknar jag orden som brukade beskriva mitt liv, orden som förklarade skeendena och gav dem stadga och form. Utan dem går jag som i en dimma. Tiden består enbart av ögonblick staplade på varandra. Jag ser inte sammanhangen, lever bara ett hjärtslag i taget. Varje dag är oändligt långsamt och samtidigt oändligt kort. Jag tittar ut genom bussfönstret och märker att sensommaren är på väg, och det känns som om jag måste ha sovit hela våren och hela sommaren för att sedan plötsligt vakna ur en märklig dröm.
Blåmärkena på mina armar börjar försvinna nu. Det känns på något vis opassande. Snart kommer ingen kunna se på mig vad som hänt, fastän blåmärkena i min själ just nu har börjat visa sig. Mitt huvud säger att de snart kommer att göra mycket ont, när insikten om det som skett drabbar mig med full kraft. Mitt hjärta säger ingenting. Bara ibland viskar det några små trötta ord, och då gråter jag en kort stund, tills tårarna tar slut. Resten av tiden är det som om dörren till mitt inre är stängd och förbommad och jag kan inte komma dit in.
Jag har hört en man som blev skjuten i strid säga att från början kände han inget alls, att smärtan kom först efter en stund. Han hann till och med springa och ta skydd innan det började göra ont. Det är en bra liknelse för hur det känns i mig. Men jag springer ingenstans. Jag väntar stilla och med nedböjt huvud, på ett vidsträckt fält av brunbränt gräs och taggtrådshärvor. Jag väntar på smärtan som mitt huvud säger ska komma. Jag hoppas jag inte ska förblöda när det drabbar mig. Och jag är rädd.

Ännu mer presenter!

Tusen, tusen tack till fina Linda m familj som skickat med present till mig! Jag blir så himla glad för att ni finns där o visar att ni bryr er:) Har lite att göra framöver m besök o flytt o ny rumskamrat men ska se om jag kan ringa lite längre fram. Vill säga tack redan nu iaf så det inte blir bortglömt.

Ctg var bra idag. Blev dock liggande längre än nödvändigt då kommunikationen mellan uska o bm inte gick hela vägen fram. Aja. En fin kurva blev det o det är huvudsaken!!!

Daniel har varit här o lämnat tårta o blommor t personalen o så hade han m boken "våga älska". Ska börja i den nu tänkte jag. Lär väl fälla en o annan tår men det kan faktiskt vara ganska skönt att få göra det känner jag. I em kommer barnen med upp o jag längtar såååååååå!

Kalaset igår hade gått jättebra. Mamma, Madde o Daniel hjälptes åt att hålla reda på alla busungar . De åt korv m bröd o glass o satte knorr på grisen. O så hade de skattjakt!!! Madde berättade för barnen att en skatt fanns gömd nere under jorden... barnen fick leta ledtrådar o gå till en dörr m ett x på, till ett ställe där det kunde bli väldigt varmt (bastun) osv. De hade tänt ljus i hela källaren o gjort det lite extra spännande o mysigt. O så fick alla göra fula grimaser som de fotade o ska skicka till mig. Alla var nöjda o framförallt Timmie tyckte det var ett superkul kalas o var glad för alla fina paket!

Lugn natt!

Blev flyttad igår kväll in t en tjej som jag pratat m en del tidigare. De ville ha oss "långliggare" på samma ställe tydligen. Har sovit gott iaf o vaknade 7:45. Fick gå t matsalen o göra iordning min frukost o tror jag kommer få gå dit under dagen då blödningen slutat. peppar peppar...

Ska snart köra ctg o sedan ska jag vänta på d som ska komma upp m lite grejer t mig. Maryan kommer inte jobba mer innan jag ska härifrån så hon fick en present av mig igår o så bytte vi mobilnr så vi kan hålla lite kontakt. Tack vare henne har tiden här varit lite roligare!

Ha en bra dag! V 26+4 idag!

fredag 18 mars 2011

Inte lätt att hålla tårarna borta!

Fick precis ett mms från Madde m 18 kalasiga barn som ropade "HEJ MALIN!" ÅÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHHHHH!!!!!!!! Jag vill vara där dom är!!!!!
(el så ska jag ta till mig det daniel skrev lite tidigare. Att jag ska vara glad att jag ligger där jag ligger just nu HAHAHAHA! Han tycker nog det blir lite stimmigt m så många barn. Tur att vi har stort hus m ytor att springa på!)

Så glad att vi fått så mkt hjälp så kalaset gick att genomföra. Det betyder mycket för mig!

Kom inte undan nålen....

...så nu sitter den där. Ska ha den till imorgon el övermorgon ifall ngt skulle hända. Blödningen har inte slutat så därför ville de ta det säkra före det osäkra. Besparar oss några min om det redan är gjort om läget blir akut o jag behöver medicin el så!

Ser på en film jag fått låna av Maryam. Inte särskilt spännande om jag ska vara ärlig men tanken var ju god!

Bebis hickar för typ femte gången idag vilket talar för att han har vatten att dricka iaf. Tänk så kul det skulle bli om det kommer ut en tjej istället nu när jag är så säker på kille! Så förvånade vi skulle bli!

Lägesrapport!

Har kört ännu en ctg som var ok. Dr ville det då blödningen inte slutat helt. Nu gäller bara toa igen o jag får inte gå t matsalen. De verkar inte oroliga iaf. Är ingen färsk mörk blödning utan mer rosa o det är vanligt m sköra slemhinnor i samband m långvarig vattenavgång så det är vad de tror att det är. Alternativt en förlossning i antågande men det har de trott de andra gångerna också men inget har ju hänt än. Känner iofs lite molvärk men det är nog för att jag känner efter lite extra just nu. Ska ta en tupplur på maten. Blev ju inte så mkt sömn inatt.

Åh! Vad jag önskar att jag var hemma o förberedde för kalas m Timmie o de andra nu!!!!!

Kanske är det jag som är puckad...

...men jag fattar inte en sak. Kan någon vänlig själ berätta för mig hur detta funkar!!! Med risk för att bli utskrattad o hånad ska jag fråga er som har lite mer hjärna kvar än jag m tanke på att jag inte använt min på vad som känns som en evighet.
Såg ett sms häromdagen som handlade om lite olika siffror hit o dit. Men det jag inte förstod var att om man tar sitt födelsenr, i mitt fall 81 o plussar m det du fyller i år (jag blir 30) blir svaret alltid 111 o nu är det år 2011. Hur f*n kan det bli samma för alla??? Jag fattar inte!!! Är nog jag som är puckad o kanske är det inte så krångligt men det låter helt otroligt tycker jag! Ngn vänligt själ som kan sänka sig till min nivå o berätta hur det går till?

Go Bebis, Go Bebis!

Ser ganska ok ut nu trots allt. Har inte behövt sätta ngn nål då blödningen lugnat sig. Ctg tog nästan en halvtimma idag o det känns väl lite sådär... Bm var positiv o tyckte det såg jättebra ut men i jämförelse m hur det brukar bli kan jag inte låta bli att funera över det. Eg var ctg godkänd e ca 20 min men det tog tid innan hon kom för att stänga av o då hann apparaten protestera o be om fortsättning. Otroligt att de kan mäta allt det där! Enl dr en bra sak att gå efter när man bedömer hur bebis mår i magen då den läser av allt möjligt. Inte bara hjärtljud utan syretillförsel t hjärnan bl a. Får se vad dr säger nu när de rondar m bm!

Ingen jättefara på taket just nu iaf men det kan ändras snabbt. Har inte brytt mig om att göra mig iordning idag. Går i mina nya myskläder jag fick av mamma o skiter i att ta på mig jeans o så. För idag lär jag inte lämna sängen mer än nödvändigt o då är det skönt m lite mjuka, bekväma kläder. O den där jädra snön ute kunde väl kvittat?!? Jag vill ha vår!!!!!

......

Ja. vad ska man säga. Somnade om inatt o vaknade av att bm kom o väckte mig 7:45. Då skulle de ta blodgruppering igen ifall läget blir akut o så skulle jag meddela om jag fortsatte blöda. Då måste jag ha nål igen så de snabbt kan ge mediciner om det skulle bli nödvändigt. Jag gillar inte att ha den där nålen i armen o nu när bm stack mig gjorde det sktiont! Blöder fortfarande men inte särskilt mkt. Får se om det avtar men jag antar att jag snart blir m nål vare sig jag vill eller inte! Kanske ett ultra också för att kolla läget. Vad vet jag?!?
Temp 37,4 vilket var ngt högre än vanligt men det kan nog bero på att jag gick direkt från sängen varm o go o kollade. Kanske tas en crp idag också. O ctg. Fasen också. Vi som är så nära skövde nu!!! Några veckor till måste vi få m bebis i magen!

Bara för att jag säger att det är bra...

...så blir det ett bakslag. Borde lärt mig det vid det här laget!
(ska tillägga att när jag skrev att det är vanligt m komplikationer som blödningar o så i inlägg längre ner menade jag riktiga, kraftiga blödningar. Inte som det här)

Vaknade för typ två timmar sedan o var på toaletten. O hade börjat blöda. Inga stora mängder o jag ringde på klockan bara för att tala om det o vi lät det vara. Somnade om en kort stund för att sedan vakna av att det rann. Mer blod. Inte tokmycket men det var där. Rosa då det blandas m fostervatten o kanske upplevs som mer än det eg är. Som första blödningen jag fick ungefär när jag var här. Bm kom o kollade bindor (inget som helst privatliv på det här stället!!!) o pratade m dr som sa att vi skulle köra ctg. Den blev godkänd på 10 min o såg fin ut. Bm visade den sedan för dr o kom tillbaka o sa att dr ordinerat cyklokapron. Medicin för att stoppa blödning. O jag kände mig så tveksam!!! Har haft stört-blödningar den här grav då jag blött igenom byxor o alltihop men ändå har det aldrig varit aktuellt m medicin. Har kommit på tal flertalet ggr men då har man bestämt att avvakta. Var även på tapeten när jag blivit inlagd o fick första blödningen men eftersom det avtog ganska snart bestämde vi oss för att vänta. O det slutade. O ny blödning några dagar senare som slutade lika fort igen. Minns knappt om det varit ngn mer blödning däremellan men jag förstår inte varför den här dr resonerar så annorlunda o ger medicin! Ifrågasatte det o bollade lite m bm o bestämde mig till slut för att ta det ändå. Det är dom som kan det här o det är inga starka mediciner som ger några biverkningar. Kändes bara inte rätt eftersom de inte ansett det nödvändigt innan o det inte på ngt sätt verkar vara värre nu... Aja. Nu är medicinen nere o vi hoppas att det slutar ganska snart o att jag får sova lite. Skulle ta det som en engångsdos iaf. Inget jag behöver fortsätta äta. Kan nog bero på att jag var uppe såpass mkt igår men man litar ju på bm när de säger att det är ok! Var faktiskt jag som sa att vi skulle ta m rullstolen ner för att jag inte vågade gå hela vägen t kebab-placet. Hade jag inte protesterat hade bm låtit mig gå fram o tillbaka. Är glad att jag stod på mig iaf!

Gissar att det nu blir endast toa imorgon jag får gå till. Har jag tur kanske jag även får ta en tur t duschen. Så jädra tråkigt att bara ligga i sängen o på lör när barnen kommer hade jag hoppats få slippa åka ut i sängen utan istället kunna gå själv! Än är det inte kört. Jag hoppas det slutar den här gången också o att vi får kämpa på lite till jag o bebis! V 26+3 idag!!!

Hoppas ni alla sover gott!

torsdag 17 mars 2011

Lite siffror!

Har precis räknat ut att vi har drygt 14 veckor kvar till BF!!! Betänk då att vattnet gick för fem v sedan, då hade vi hela 19 v kvar! V 21+1 när vattnet gick fanns inte mkt hopp för bebis (inget alls faktiskt) men nu ser det lite ljusare ut!

På tal om detta vill jag be er kolla på "En unge i minuten" på tv4 på måndag kl 21. Tyckte jag såg på trailern att nästa avsnitt kommer handla om en bebis som föds tre månader för tidigt. Ungefär där vi är nu mao. Intressant o lärorikt förhoppningsvis! Jag läser all fakta jag kan o känner väl att jag är hyfsat påläst men att se det inspelat från verkligheten är ändå ngt annat. Undra om jag inte ska ta tag i mitt liv så småningom o utbilda mig till barnmorska ändå. Verkar vara ett spännande o roligt yrke!

Nu tänker jag skryta lite!

O ska börja med att säga att det inte är min förtjänst men jag gör så gott jag kan genom att sköta hygien extra noga + att vila vila vila o ta det lugnt. Dr var här inne hos mig förut o vi pratade om att det är v 26+2 idag, o mer än 5 veckor sedan vattnet gick. Han sa att han är imponerad, att det är helt otroligt att jag gått så länge utan några komplikationer såsom infektioner, blödningar, sdr el problem på andra sätt. Är inte särskilt vanligt tydligen o jag sträcker på mig lite extra för detta beröm även om det som sagt inte är så mkt min förtjänst. O förr el senare lär väl komplikationer dyka upp (vore typiskt om det händer ngt just nu bara för att jag skriver detta peppar peppar) men vi glädjer oss så länge tåget tuffar på i lugn o ro!

Kvällsfika nu o imorgon v 26+3!

Härligt väder!

I em/kväll jobbar härliga Maryam o vi har just varit ute på en promenad! Hur härligt som helst. Många glada skratt o så berättade hon ännu mer om sig själv o sitt liv. Hon är från Iran. Jag fick gå själv en liten bit inne på sjukhuset men ute fick jag åka rullstol. Hon var o köpte m sig lite mat o sedan upp på avd igen. När jag kom upp ångrade jag att jag inte köpte kebab el ngt också. Var potatisbullar o det kunde jag klarat mig utan... Underbart m så fina människor som verkligen bryr sig!
Nu har snart den här dagen gått också o imorgon är det fredag:-) Då ska timmie ha pyjamasparty hemma hos oss. Snälla moster o mormor ska hjälpa till. Tror det blir ett roligt kalas även om jag självklart är väldigt ledsen att jag inte får vara med... Huvudsaken är ändå att hans kalas blir av som utlovat!

Hjälp ang statistik!

Ni som kan blogspot, varför syns inte antal sidvisningar när man inte är inloggad? Hur gör jag för att ändra det så den siffran blir officiell? Kanske ngn har tips på lätt räknare att ladda ner annars?

Tack!

Ctg bra!

Tog ngt längre tid idag, 14 min. Men detta inte pga bebis hjärtljud utan för att han är en livlig liten krabat som gör vad han kan för att komma undan dosan på magen:-) Först testade hon att hitta hjärtljud på vänster sida men det var det tyst. Hittade då på höger o startade o körde en stund. Sen gjorde bebis en liten vändning o la sig på vänster sida istället så hjärtljuden försvann. Bm kom o flyttade dosan o sedan gick det bra när hon satt o höll i dosan o "jagade" bebis när han flyttade sig. Positivt o väldigt skönt att han rör sig så mkt trots lite vatten!

Nedräkning har börjat!


I brist på bilder i den här datorn lägger jag in två gamla bilder från vår matsal. Har två iläggs-skivor t bordet o på julafton fick vi plats allihop i samma rum. 17 vuxna + 2 små barn vid stora bordet o 3 barn på lilla barnbordet bredvid. Det var verkligen en jul som tagen ur sagorna! Bloggen blir så mkt roligare m lite bilder tycker jag! Ang designen fattar jag inte mkt hur man gör här på blogspot så ni får hålla tillgodo som den är nu.

Jag hoppas SÅ mkt att vi hinner fllytta t skövde innan bebis vill titta ut. Är ju inte länge kvar nu. På tis smäller det förmodligen! Idag o imorgon händer inte så mkt mer än det vanliga. På lör kommer d o barnen o robin o ellen, sön lugnt o på mån blir det nytt tillväxtultra för att se om bebis växer som han ska. Det måste göras m minst två veckors mellanrum o det har det nästan gått på mån. Känner mig inte alls bekväm med att flyttas de ca 15 milen i ambulans men det är ju liksom bara att finna sig i situationen o bita ihop. Madde fick m sig ett lass hem m grejer igår o så ska jag skicka m d en del i helgen. Har hunnit samla på mig en hel del under de tre v jag hittills varit här!

Vaknade strax innan sju idag o kunde inte somna om. Somnade iofs runt 22 igår så jag har sovit många timmar ändå. Lika bra att passa på nu när jag har chansen;-) Snart frukost o sedan blir det dusch som vanligt så jag känner mig som människa igen. Brukar sminka mig lite varje dag o ha på mig vanliga kläder. Känner sig så mkt piggare då. Fortfarande får jag inte vara uppe så mkt. Toa, dusch, matsal. Det ändras väl ju längre vi kommer o ni anar inte hur mkt jag längtar! Tiden går nog så mkt fortare bara jag får vara uppe o träffa lite folk o kanske gå en tur t cafeterian el så. Inte för att jag har så tråkigt som man skulle kunna tro, tiden går ganska fort ändå men att få röra på sig är ngt jag saknar mycket.

Inte mkt vettigt att skriva om då alla dagar typ ser likadana ut just nu.
V 26+2!!! Temp 37,0. Ctg körs senare under dagen.

Ha en bra dag!

onsdag 16 mars 2011

God Natt!

Min rumskamrat blev igångsatt idag så nu är jag ensam på rummet. Hoppas på att kunna sova gott inatt för jag har varit så himla trött idag. Skönt att ännu en dag gått o att vi imorgon firar 26+2! Längar hem t min familj så jag tror jag ska bli tokig. Men bara två dagar kvar tills vi får träffas igen!!!

Natti!

Vilken dag!


Har varit så mysigt m besök från kära syster yster! Vi hann med en hel del trots att tiden gick på tok för fort o hon var tvungen att åka igen. Vi fikade på goda vaniljsemlor, jag blev klippt, o så var vi ute en sväng i det fina vädret. Huruvida hon har körkort på rullstolar väljer jag att inte gå in på men jag är tillbaka på rummet hel o välbehållen;-)


Hon hade hjälpt mig m små fina tavlor att ge till barnmorskor o kurator o så fick jag fina presenter idag igen! Så nu är det vår även här inne hos mig! En Guardian Angel fick jag o en ljuvlig pärlhyacint i fin liten kruka. Tusen tack älskade Madde för en fin dag!

För att ge er en uppfattning av hur små extremt prematura bebisar är!

Elias född v 29 bredvid kompis som var fullgången o född samma vecka i november. På bilden väger Elias 2 kg.
Pojke v 28 1100 g 37 cm.





Novali 24+5, 780 g.


Vincent v 27+3, 798 g 32 cm.



Elias v 29, 1400 g, 40 cm






Novah född v 28+1. 783 gram o 31 cm. (39%tillväxthämmad). Övre bilden nyfödd o den under en månad gammal. http://www.trolltoka.blogg.se/



Max född v 26+2. På bilden tre dagar. Vikt 500 g (tillväxthämmad pga havandeskapsförgiftning) och 30 cm lång. Tyvärr klarade sig inte Max utan blev en ängel när han var en månad.


(Vill jag klargöra att jag inte läser berättelser där det inte gått bra utan håller mig till solskenshistorier. Men ibland snubblar man över det ändå o det är ju så verkligheten ser ut tyvärr.)








Några snälla mammor på familjeliv som lånat ut bilder på sina prematura bebisar. Det är så svårt att förstår hur otroligt små dom är men dom här bilderna gör det lättare att bilda sig en uppfattning. Man ser också att vikt varierar väldigt mkt! Hoppas verkligen vi slipper få en sån där yttepytteliten bebis!





















V 26+1!

Har sovit ok inatt trots ny rumskamrat. Hon varken snarkar el kissar så det skvalar i toan;-) Är faktiskt ganska trevlig! En filippinska som bott i sverige sedan 89 som väntar sitt andra barn o fått havandeskapsförgiftning. Inatt kollade de hennes tryck o hon hade 170/110!!! Verkar som att medicinen funkar o att hon får ligga här lite till. Annars skulle hon bli igångsatt idag då hon är v 37+0. Pratade en lång stund m en tjej som skulle bli igångsatt idag som väntar tvillingar. Inga komplikationer bara att vattnet gått i fullgången tid men inga värkar. Hon var supermysig o vi bytte nr o så o jag hoppas att hon hör av sig o berättar hur det går. Är ju först nu jag får vara uppe o kan prata lite mer m folk. Även om turen igår var lite fusk då jag hamnade vid tv:n o stod o pratade länge. Får ju bara gå toa, dusch, matsal men ibland tar jag ett litet strög runt avd. Detta för att röra på mig o förhoppningsvis undvika blodpropp. Har jag kommit såhär långt utan att ta blodförtunnande sprutor dagligen tänker jag inte ta det nu heller:-) O ju längre tid det går desto mer får jag vara uppe. Bara inget tillsöter vill säga! O det hoppas vi inte! Nu har vi siktet inställt på skövde nästa tis!

Madde ska komma idag. O så ska crp tas o ctg köras. Annars inget nytt. Nu ska jag äta frukost!

tisdag 15 mars 2011

Attans!

Nu blir jag av med mitt enkelrum o ska flyttas t sal o får dela m ngn/några andra. Aja. Ska inte klaga. Fick ju vara här länge ändå. Tre veckor är inte illa det! En v kvar innan flytt o då kan jag väl stå ut m att dela. Tycker faktiskt att det ska bli lite kul m sällskap! Hoppas bara det inte är ngn jobbig människa som petar näsan o snarkar o kissar så det skvalar i toan hahahaha!

Överläkaren var inne en snabbis förut för att kolla läget o han sa att de ringer skövde på mån o satsar på flytt på tis. Så nu är det nära! Stanna därinne lite till snälla bebis!!! Har lite förbehåll t flytten dock. De måste ju prata m skövde o diskutera mitt fall ordentligt innan jag m säkerhet vet hur det blir. Men som de säger är det betydlig enklare att flytta mig m bebis i magen än mig o bebis i ambulans m kuvös o allt vad det innebär. O det är jag glad om jag slipper ska jag säga! Hua!

Trevlig kväll!

Våga älska!

Läste i en tråd på fl om en bok som heter Våga Älska. Började genast googla för att hitta info om den o har nu lagt undan den på bibblan i stan. Hittade till en sida där författaren berättar om boken o jag vill så gärna att ni går in o läser lite där. Finns en länk där det står "Ladda hem början av boken och provläs gratis". Där vill jag att ni ska läsa. Om hur hon beskriver tiden på sjukhuset. Känner igen mig så mkt i det hon skriver o ser fram emot att få läsa hela boken!


www.prematurbloggen.wordpress.com/ur-boken/

Ctg bra på tio min idag också:-)

Idag firar jag!

Med några extra kakor o kanske lite choklad. V 26+0!!!!! Yippie!!!

Natten har varit lugn o jag har sovit ganska gott. Vaknar några ggr (typ 1000) för att gå på toaletten men somnar om direkt som tur är. Har inte kört ctg än men ska göra det snart tror jag. Temp fortfarande bra.
Får så många fina kommentarer från er alla, sms, telefonsamtal, meddelanden på familjeliv, kort på posten mm mm o det gör mig så himla glad! Tack!
Lätt att man glömmer bort daniel i allt det här o jag vill passa på att skryta lite om vilken fantastisk sambo jag har. Jag har ju inte varit hemma på tre v men de som har varit där berömmer honom hela tiden för att han fixar o grejar. Kommer ihåg allt som ska packas t förskola o skola, handlar, lagar mat, städar (är visst tokstädat o fint hemma mest hela tiden enl mamma o madde. Kanske jag o d ska byta roller när jag kommer hem;-) leker m barn, tvättar, hämtar o kör t olika aktiviteter. Han har fixat inbjudningskort t timmies pyjamasparty o skrivit så fint o skickat ut t Timmies kompisar. Han jobbar mån-tors o sköter allt som hör barnfamiljer till på egen hand. Utan gnäll! Han är verkligen en klippa min fina Daniel!

Imorgon kommer goa syster yster o hälsar på. Daniel o barnen ska nog komma på lör o då hoppas vi att de får till en tur t lek o buslandet. Caspian blev ju sjuk sist o vi fick ställa in tyvärr. Ang flytt nästa v vet jag inget mer utan väntar på vad som sägs när vi närmar oss. På tal om flytt så skrattade jag o d jättemycket igår. Han skulle berätta om ngt som hänt, som han läst i tidningen som jag inte hade hört ngt om o så sa han "Just det. Det vet inte du. Det var ju efter att du hade flyttat." Sen kom han på vad han sagt o skrattade hysteriskt. Nu har jag varit borta så länge så han tror att jag flyttat för gott. Hahahahahahaha!

Imorgon är det FEM veckor sedan vattnet gick!!! HELT OTROLIGT!!! Som jag skrivit tidigare hade jag aldrig hört talas om ngn som gått m vattenavgång så länge. Nu har jag läst om ett fåtal, typ två som lyckats hålla bebis kvar i magen t v 29+ o v 31+. De flesta föder ganska så snart e att vattnet gått. Härligt att tillhöra dom få som mot alla odds ändå lyckats hålla bebis kvar därinne lite längre! Hoppas också att vi tillhör dom som får frisk bebis (helt frisk kan vi nog inte räkna m men förhoppningsvis inga allvarliga komplikationer) o att allt går bra till slut!

Har sett på nyhetsmorgon o kan bara inte ta till mig det som händer i Japan. Man ska inte klaga. Vi har det så otroligt bra här i Sverige! Även om omständigheterna just nu är som de är har vi det trots allt ganska bra.

Ha en bra dag o njut av det fina vädret åt mig också!

måndag 14 mars 2011

Blandade känslor...

Bm har kollat upp lite saker åt mig ang min framtida flytt t skövde o vårt "hemsjukhus" (fel att kalla det så kanske m tanke på att det är typ 7 mil dit o vi har 10 hit). O vet ni vad? De tar emot i skövde redan v 27+0 vilket innebär att jag kommer flyttas mitten-slutet på nästa vecka om inte bebis är född innan dess. Shit! Blir jättenervös o rädd för att lämna kompetensen som finns här samtidigt som det ju faktiskt betyder att vi inte längre skulle vara i behov av all den intensivvård de har här i gbg! Frågade ang transport o det skulle väl bli m ambulans isf. Herregud. Vilken grej alltså! Jag som typ aldrig legat på sjukhus mer än i samband m förlossning blir plötsligt liggande i en hel evighet... O ambulans har jag åkt en gång (+ några ggr m barnen) o det känns liksom inte nödvändigt. MEN å andra sidan kan läget ändras snabbt o då måste det finnas resurser o snabb hjälp att tillgå så det är väl det enda rätta. Shit! Skövde kändes som en dröm när vi kom hit för snart tre v sedan o nu är det inte så långt fram i tiden!

Får se vad som sägs nästa v ang det. Jag hoppas inte på för mkt. De får ju kolla på mitt specifika fall o avgöra om de känner att de kan ta emot mig där. Lite skillnad m långvarig tidig vattenavgång o bebis lungor o så men dr idag var väldigt positiv då allt ser så fint ut i dagsläget! Han påpekade också att det bildas mkt extra hormorner o ämnen som påskyndar bebis mognad vid vattenavgång o berättade att i de fall där det blir helt tomt hos bebis brukar det bero på att bebis har problem m njurar el så o inte kan bilda fostervatten. Så länge där finns lite vatten är det inte katastrof som jag skrivit tidigare. Han skrattade åt mig när jag lite frågande sa att "allt är så bra som det bara kan bli fast det liksom bara är skit. "

Nu är jag åter på banan o har ett nytt delmål att kämpa för. Skövde - here we come!!!


Ang ev infektion (finns inget som talar för det men jag vill vara förberedd ifall) frågade jag om det också o nu när vi har kommit såhär långt skulle de förlösa vid en ev infektion o inte sätta in antibiotika. Förhoppningsvis vaginalt men man vet aldrig om det blir akut. Huvudet är ju neråt iaf o det är positivt! Att vi kommit så långt som till att bebis skulle födas o inte behandla m antibiotika är ju också ett mål vi nått. Härligt!!! Bra kämpat bebis!!! O lite jag också hahaha;-)

Jag lär mig nya språk!



Detta är utsikten från toaletten på mitt rum. Jag övar för fullt o målet är att jag ska kunna lite bosniska o vad det nu är mer för språk när jag kommer hem...
För er som undrar vad jag säger när jag briljerar m massa nya fraser kommer här en översättning!




HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
Jag är så hysteriskt rolig. Eller hur?!?


Vissa tycker man mer om...

...o andra lite mindre! Den bm som just var här står inte högst upp på listan om man säger så. Hon sa att jag inte ska oroa mig så mkt. Tycker inte att jag är hysterisk på ngt sätt utan känner mig förvånansvärt lugn men efter ctg-kurvan skrämde dom mig lite o jag fick en spark i röva o lite mer inblick i hur det kan komma att bli... Då väcktes en rad nya frågor till liv som jag fösöker få svar på. Att det kan bli akut att jag får sövas o komplikationer för både mig o bebis... Man går liksom aldrig säker men jag försöker se allt det positiva trots allt. Men självklart kan jag inte blunda för riskerna o det tror jag inte heller att man ska göra!

Hon sa också att jag ska njuta av graviditeten. Hmm... Jag tillhör dom som tycker att det är fantastiskt ljuvligt att vara gravid o har längtat o verkligen tagit tillvara på mina tidigare grav men det är liksom inte helt lätt när man plötsligt kastas in i en riskgraviditet där man inte ens får gå ur sängen... Njuta... Nja... Inte helt lätt. Inte när man känner sig som en tickande bomb som man inte vet på vilket sätt den ska explodera. När det ska smälla. Eller vilka konsekvenser det kommer att få för framförallt bebis men också för mig. Njuta är nog det sista jag kan göra tyvärr o det kommer vara en stor sorg jag får bära med mig resten av mitt liv. Att jag inte fick en stor fin mage att klappa på, som jag stolt skulle visa upp för alla. Att jag inte får en nyfödd bebis på mitt bröst. Att jag inte kommer kunna amma förrän vi kommer upp mot 35 v (om ens överhuvudtaget) utan får pumpa var fjärde timma dygnet runt. Att jag inte får vara hemma o boa o gosa m de andra barnen o förebereda dom på hur livet kommer bli m litet syskon som kräver mkt tid av mig. Att jag inte få handla saker, titta på vagnar, tvätta små fina bebiskläder o lägga i lådor o göra fint... Att rummet istället kommer vara fullt m läkare när bebis föds o att vi kommer ha flera v på sjukhus... att jag inte kommer våga handla en pinal förrän jag vet att jag får åka hem m bebis som är ok... för allt är bara så jävla skit o då kan man omöjligen njuta!

Nej. Nu får jag skärpa till mig. Färdig-gnällt för idag. Hoppas jag. Har ngt väldigt positivt att se fram emot o det är att jag numera får gå t toa, dusch, matsal! Det är bra!!! O att bebis fortfarande är i magen o vi förhoppningsvis når 26 fulla veckor imorgon. Det är toppen. Långt mer än jag från början vågade drömma om faktiskt. vi har så mkt fint o läget är fn lugnt o stabilt så nu fokuserar vi på det istället!

Tillägg: Missförstå mig inte. Huvudsaken är att bebis klarar sig så bra som det bara är möjligt. Att jag sedan går miste om en del kvittar i det stora hela. Men man kanske får lov att tänka tanken iaf..!

Ketchupmamman!

När Daniel kom hit i lördags hade han med en present till mig från Erika m familj. Jag fick "ketchupmamman" som verkar så himla rolig! Har inte hunnit läsa mer än några sidor men ska klämma några till på fm idag tänkte jag. Om jag lyckas hålla mig vaken;) Fick några fina teckningar E hade målat också o dom står här på en hylla så jag kan titta på dom. O allt annat fint jag fått som står där. Fick en fin bukett blommor av d o barnen också o den jag fick av mamma o pappa lever o har hälsan än! Inte så länge till dock skulle jag tro.

Ctg bra idag också o godkänd på tio min! Frågade om jag fick gå o duscha men jag skulle vänta till bm pratat m dr. Fick en jättesammandragning igår kväll som faktiskt gjorde ont men ingen mer e det så det var nog inget. Puh! Många ggr ska bebis skrämmas. Kanske en riktig spänningssökare därinne. Undra hur jag ska klara resten av hans liv om han ska fortsätta skrämmas på det här viset!?! Han bara måste klara sig. Kan inte tänka mig ngt annat. Imorgon v 26+0!!!

Temp o crp bra:-)

söndag 13 mars 2011

Bryt ihop o kom igen!

Daniel har precis åkt o jag började gråta så fort han gått ut genom dörren idag också. Så jädra dumt att jag känner att jag ska bespara honom att jag är ledsen. Han är ju vuxen o kan ta det men det här är ju lika jobbigt för honom som det är för mig o jag vill inte ge honom ytterligare saker att oroa sig för. Jag klarar mig ju! Som rubriken. Det är bara att bryta ihop o komma igen.

Har haft en underbar dag tillsammans iaf o jag längtar redan efter nästa gång vi ska ses. Då tillsammans m barnen hoppas jag.

Nu ska jag se på tv o försöka tänka på annat. Tänk att det redan är 25+6 imorgon!!!!! Mer än 4,5 v sedan vattnet gick. Visst är det otroligt att vi kommit såhär långt?!? Hoppas på lika många veckor till men det är väl kanske att ta i. V 28+0 ska jag förbi iaf. Det har jag bestämt:)

Sov gott o krama lite extra på alla era nära o kära. Ni som kan menar jag;)

Ctg var toppen!!!

Blev godkänt på tio minuter så nu kan vi släppa det för en stund. Som jag skrivit tidigare är det vanligt att man ibland får perfekta o bra kurvor, o ibland lite sämre. Den igår var ju inte så dålig heller var bara att vi jämförde m de andra perfekta som gjorde oss lite tveksamma. Skönt att ha det gjort!

Sängläge fortfarande...

Tog några små smygsteg utanför dörren då jag inte hört ngt ang sängläge idag men bm kom direkt o "körde in mig" på rummet igen. På ronden diskuterades det o blev bestämt att jag ska vara sängliggande igen då jag haft den lilla blödningen (inget inatt o idag) o känt ngt lite molvärk i magen. När dr kom in t mig frågade jag om riskerna vid långvarig vattenavgång o det finns ju en hel del som kan hända tyvärr... Men det är också därför jag är här o inte hemma som hon sa. För att jag ska vara under observation o så de snabbt kan ingripa om det blir akut. Det känns tryggt samtidigt som jag naturligtvis blir livrädd för allt som kan gå fel...

Så härligt det var när barnen var här. Caspian kom t mig direkt o sa "Mamma" o kröp intill mig o kramades. Underbart att han inte var blyg el reserverad då vi inte träffats på två veckor. Linn o Timmie var ju här en gång emellan då inte c var med. Nu får jag väl inte träffa dom förrän nästa helg men madde ska komma en dag i veckan iaf. Ser jag fram emot. Hoppas sängläget är hävt då så jag kan få gå upp ngt lite o kanske klippa mitt hår. Vi får se hur det blir.

Daniel är o hämtar lite mat t sig. Jag får äta sjukhusmaten t lunch men sedan ska vi hämta thaimat så jag får ngt annat. Ska bli gott. Ctg ska köras e maten o när jag pratade m dr som jobbar idag om detta sa hon att kurvan var ok igår. Inget att fundera mer över. Lättare sagt än gjort o bm skrämde verkligen upp mig!

Linn är på barnkalas idag o Timmie har spelat innebandy. Farmor o farfar har sovit hos dom inatt o senare i em ska mormor o tomas byta av. Så daniel kan vara här hela dagen o inte behöver stressa hem. Ska se på film o bara mysa:)

Haha! Ni måste tro att jag inte är klok!

Så som jag stavar!!! Inte mkt som fungerar som det ska däruppe i hjärnkontoret just nu kan jag säga. Gåvobrev ska det såklart stå!!!

Här kan ni läsa mer om det!
www.presentermotfattigdom.se/#/barnmorska

Har bestämt att vi ska köra ctg efter lunch. Så vi får vänta lite till. Men som dr o de andra bm säger var det inte dåligt igår, bara lite sämre än de toppenkurvor vi fått innan. Ska försöka tänka på det!

Sovit ok!

Igår kväll såg vi på film o kramades o myste jag o min dajjen. O det tänker vi fortsätta med idag! Han sover fortf men det är väl snart dags att sparka liv i honom så vi får lite frukost.
V 25+5 idag!!! Håll tummarna för att ctg är bra idag o att bebis mår fint!

Vet vad jag ska köpa till alla här när vi åker härifrån. Ett govåbrev från Action Aid där man ger bort en barnmorska till de som behöver det! Kostar en slant men det är det klart värt! O så några buketter blommor t mina favoriter:)

Ha en bra dag!