lördag 4 juni 2011

Återseende!

Sprang precis på en läkare i dörren. En läkare jag tänkt mkt på. Marie heter hon o det var hon som kom in o berättade hur det var m Sander ngn timma e han var född. Det var hon som sa orden jag ältat om o om igen. Att hon inte trodde att han skulle överleva. Då upplevde jag henne som lite kylig, o svår men idag var hon helt annorlunda o jag blev så glad över att se henne! O hon blev nog lika glad som jag. Det sa hon gång på gång. O berättade att hon tänkt på oss. O att de är så glada när de har fel i såna här lägen. Hon sa att hon blev alldeles varm i hjärtat när jag berättade o jag såg på henne att hon verkligen menade det. Åh så skönt det var att få se henne igen. Har försökt plocka fram hennes ansikte i minnet men inte lyckats, kunde bara höra hennes röst o hennes ord men nu när jag såg henne kände jag igen henne direkt. Var nog bra att få det där mötet för att kunna gå vidare. Nu har jag liksom pratat med henne i ett trevligare sammanhang o hon är inte längre förknippad enbart med det dåliga, hemska, fruktansvärda, jobbiga. Tänk att hon ju också varit med o räddat livet på vår son. Vår Sander. Vårt mirakel. Kan inte tacka henne nog för det o när jag sa TACK! blev hon lite generad o pratade bort det genom att säga att det ju är hennes jobb. Det må så vara men utan dom hade inte Sander varit i livet idag. Nästa gång jag ser henne ska jag ge henne en stor kram:-)

Nu är det hög tid att sova. Klockan är snart 24. Sov gott!

P.S. Sander har varit ur cpap många timmar i rad nu. O så har han tagit ett bad. Det var väl lite sådär tyckte han. Skojade om det o sa att han ju faktiskt inte är van vid vatten som "normala" bebisar. Han har ju inte haft ngt vatten omkring sig sedan v 21 hahahaha! Får se hur natten blir men jag gissar att cpap kan behövas en stund. Bättre det än att han pressas för hårt. D.S




Väldigt dålig film då jag använde mobilen men det får ni ta!

Skryt!

Ja. Nu bara jag måste få skryta lite. Det gör jag väl mer el mindre hela tiden iofs hahaha men nu tänker jag göra det ordentligt;-) Dygnet till igår hade ju Sander gått upp 10 g. Inte särskilt mkt men de brukar säga att 20 är bra o han hade fått vätskedrivande o skulle kanske snarare gått ner än upp så vi var nöjda med det. Han tog igen det där här dygnet skulle man kunna säga. Han har käkat på bra. Så bra så sköterskorna var tvungna att visa det för läkaren. Han skojade o sa att de kanske skulle kräva dopingtest på den lilla mamman;-) Sander hade gått upp 90 g!!! Behöver nog inte vara orolig för att han inte äter ordentligt iaf. Gissar att vi inte kommer få se ngn sån ökning igen (o det kanske är tur det om han inte ska rulla ut härifrån) men det var skoj att det hände en gång iaf:-) Snart är han uppe i 2500 g o börjar bli stor kille! Känns skönt att den här ökningen kommer i samband m att han får amma fritt o kan styra själv hur mkt han behöver. O att jag kan erbjuda mat så det räcker o blir över:-)

Ska säga en sak till. Som jag knappt vågar skriva. Som jag nästan känner att jag måste viska. Vår ansvariga ssk E o jag pratade lite förut om att Sander snart är ur cpap o inte har syrgas o inget annat mer än vätskedrivande o inhalationer o vet ni vad hon sa då? Att vi kanske får komma hem nästa vecka! Jag tror nog inte att det blir så. Läkarna vill säkert ha Sander under observation ett tag till o kanske ta ännu en titt på hans lungor o så men iaf. Att hon tänker att det ens är möjligt är helt galet! Från o med nu ska vi testa att inte lägga i honom i cpap o klarar han det får han vara hos mig på rummet dygnet runt. O när jag frågade ssk C förut om vad som händer när han varit hos mig några dygn sa hon: "Ja. vad händer sen? Sen får ni åka hem!" Det får ta den tid det tar, o jag blir inte besviken om det dröjer lite till så länge Sander får vara frisk. Men som sagt. Att de ens börjar prata om det o tänker att det snart är möjligt känns helt galet!

Jag har blivit nominerad!

Av http://www.linaslivilimbo.bloggplatsen.se vars vatten också gick för tidigt o lilla Signe kom före beräknat datum. Blev så glad när jag hittade hennes blogg när jag låg i göteborg o har länkat till den tidigare. Ibland skriver hon så roligt så jag nästan kissar på mig.
Så himla snällt av dig Lina! Tack!

Sander 7 veckor imorgon!

Sötnos!
Smilgrop!

Den där huvudformen går inte av för hackor...! Tur att huvudet är så mjukt o rättar till sig.


Håller stadigt i bh:n;-)






Dubbelhaka:-)






Tänk att han inte ens skulle varit född än! V 37+4 idag. Han föddes den 17 april, 9 veckor för tidigt och var beräknad till den 20 juni. Har vi tur får vi komma hem till dagen han var beräknad men jag vågar inte hoppas för mycket. Jag har en kompis som fick barn ca en vecka efter Sander är född (fullgången) o en annan som ska ha en v e Sander var beräknad. Ska bli roligt att jämföra dom tre sedan! Sander lär väl vara minst ganska länge!

Miljöskadad!

Herregud! Igår kväll kom det in en ny, sjuk bebis på vår sal. O jag kunde inte sluta stirra. Tyckte hon var GIGANTISK! Tänkte mig att hon var flera månader. Minst. Det var hon inte. Hon var född den 31 maj. O vägde typ 4800 g. Så himla stor i mina ögon nu när jag bara har lilla Sander att jämföra med! Har inte pratat m mamman men hörde när de pratade om bebisen förut. Vet inte vad felet är på henne men hon har elektroder o slangar o grejer överallt. Precis som Sander hade. Är så himla glad att vi har passerat allt det där o att vår bebis numera är i stort sett sladd-o slangfri:-) Blev smärtsamt påmind om hur det var i göteborg när jag kollade på alla mätare på monitorn hos bebisen bredvid... Usch. Så mkt vi gått igenom den senaste tiden. Förra veckan började jag faktiskt tänka så där som man har läst att människor i kris gör. Jag liksom bara väntade på att jag skulle vakna upp. Att allt det här bara var en mardröm. Att det inte hänt på riktigt. På ett sätt känns det som att det bara är en dröm men på ett annat är det så smärtsatmt verkligt alltihop. Tur att mardrömmen inte längre är så hemsk utan faktiskt börjar bli en ganska trevlig dröm:-) Snart är det 5 månader sedan jag blev sjuksrkiven ord säng i hemmet. Jag har alltså inte levt ett normalt liv på hela detta året!!! Men men. Huvudsaken är att Sander blir frisk o han är på god väg!

Inatt låg han lite snålt i saturation en stund o bsk vred på syrgas t 24 % men då gick han upp t 100 på en sekund så hon stängde av den igen. Han har alltså varit utan i över tre dygn nu om man bortser från de 20 min han fick häromkvällen. jag får nypa mig i armen flera gånger om dagen. Kan inte fatta att det är sant! Nu ligger han i cpap men var ur mellan 4-8 på morgonen. O vid nästa måltid ska han komma ur igen o då ska han vara med mig på rummet igen. Får se hur det blir m baket jag planerat in. Kan bli svårt att hitta en lucka att hinna med det! Har tänkt bjuda Micke o Annika på moussaka om jag hinner o då vore det ju gott m kladdkaka t dessert:-)

Ssk som jobbar tycker att Sander ser så fin ut o ska kolla på ronden om han inte får vara lite mer ur cpap. Tror det är ngn enstaka gång vi lagt i honom för att han behövt det, annars är det jag som fegat o inte vill att han ska pressas för hårt. Men förra dygnet var han ur runt 15 timmar så jag tror han snart är redo för att slänga ut skiten en gång för alla. Åh så härligt! Är inga ord läkare idag men på mån får vi se vad som sägs. Förhoppningsvis får vi läkarsamtal då också o lite mer besked om när vi kan få åka hem. Jag hoppas fortfarande på midsommar men det kanske dröjer. Bara för att han blir av m cpap är det ju inte fritt att åka hem. Han ska ju vara stabil utan ett tag, o jag ska ha honom på rummet dygnet runt. Sedan ska han vara utan övervakning här några dagar också. Bland annat. Är en bit kvar att vandra men det känns så mkt lättare nu när han mår så bra!

fredag 3 juni 2011

Stressigt!







Nu får jag snart spel. Hur svårt kan det vara att få bilden på rätt håll??? Hade vänt den i biblioteket o uppdaterat så den var rätt men ändå vill det sig inte. Aja. Ni får vrida på huvudet. Igen. Han är ganska lång som ni ser men ändå så liten! Min mobil är ungefär som hans huvud. Har varit kalabalik här de senaste dagarna pga personalbrist o överbelastning på barn så de har inte hunnit varken mäta, ta huvudomfång el bada honom men förra v var han 47 cm!



Majsan kom o hämtade upp mig förut när Sander ätit o jag lovade att vara tillbaka två timmar senare. Vi åkte ner t slussarna o köpte glass o kom alldeles lagom till att de skulle slussa över (eller vad man nu säger) en stor båt. Så vi satt där på en bänk i solen o pratade o det var så mysigt! Fick skynda mig tillbaka o då var liten Sander hungrig o skrek i högan sky. Matade, pumpade o ringde majsan som var på shoppingtur under tiden o så möttes vi upp igen. Åkte t max o åt mat, o handlade lite. Sedan hade det gått två timmar igen o när jag var på väg upp i trappan ringde de o sa att Sander skrek o var hungig. IGEN!!! Fick springa upp o mata direkt. Hann med en nakenvikt innan då han lugnade sig en stund o han hade bara gått upp 10 g. Men då har han fått vätskedrivande idag o kissat mängder så det var en bra uppgång trots medicin:-) Tror han vägde 2380 g el nåt sånt. Vill minnas att de sagt att en viktuppgång på 20 g per dag är lagom men det varierar såklart. Igår hade han ökat ca 40 g. O det gäller väl premisar. De andra gick upp 400 g i v eckan när de var nyfödda:-)


Nu ska jag greja lite innan nästa matning o sedan hoppa i säng fort som attan så jag hinner sova ngn timma iaf innan det är dags att amma igen. Sander ligger i cpap nu då han låg på 94 i sat e maten. Kan vara för att han somnade så himla gott. Har sett att han ofta sjunker lite när han sover riktigt djupt. Verkade funka fint bara han kom i cpap o nu ligger han runt 97 typ. Hade honom hos mig på rummet förut o vi hade lika mysigt idag. Han låg på bröstet hela tiden o såg på Greys Anatomy o så tog vi oss en liten tupplur. Får passa på att ligga sådär o mysa m honom nu. Hemma kommer det kanske inte finnas riktigt lika mkt tid till det;-)


Osäker på tiden men han har nog varit ur cpap sina fyra timmar per pass o drygt det idag också. Härligt! En av mina favvo-sköterskor som var m när vi hade läkarsamtal förra veckan, C, kom förbi förut o frågade hur det gick då vi inte haft henne på några dagar. När jag berättade att han låg utan syrgas sedan två dygn tillbaka rös hon i hela kroppen o blev så glad. Det värmer att se att personalen är så engagerade o bryr sig så mkt om våra barn!

Hej o hå!

Liten grisnäsa med duoderm-tejp på som skydd mot cpapen.
O så bjuder vi på lite sömngrus. Jag får skämmas för att jag inte tvättat honom... I dagsljus är ögonen ganska ljusa, o blåa:-) Håret är inte så mörkt heller så kanske går han på tjejernas linje trots allt!



Shit så fort tiden går vissa dagar! Har inte hunnit m nånting alls idag känns det som. Mer än amma, duscha, äta frukost (10:30...) o amma lite till. Har fått fri amning nu o jag har bestämt mig för att låta vågen vara. Skapar bara en stress att hålla på o kolla varje mål hur mkt han får i sig. Han är så duktig på att äta o talar om när han är hungrig så jag tror nog att det ska gå bra ändå. Vi har ju den dagliga vägningen att förlita oss på o han har ju inte ätit för lite ett enda mål sedan amningen kom igång ordentligt. Är nackdelen m all övervakning här. Man blir så beroende av den o har svårt att släppa taget! M de andra har jag aldrig ägnat en tanke åt att de inte skulle få i sig tillräckligt o det hade jag inte gjort m Sander heller om allt varit som vanligt. Ang maten är det ju inget konstigt. Det är ju inte där hans "sjukdom" sitter även om barn m bpd brukar ha problem m just den biten. Men den diagnosen har jag lagt bakom mig nu eftersom han inte haft syrgas (mer än 20 min inatt) på över två dygn. Den kvarstår nog om ni frågar läkarna men det verkar inte alls som att han är så sjuk som de sa ju!

För att återgå till övervakning så kommer jag ha väldigt svårt att vänja mig av m övervak på saturation på skärmen. Blir lätt att man stirrar på siffrorna där hela tiden. Nu dippar han väldigt sällan, för att inte säga aldrig, (peppar peppar) o gör han det hämtar han upp sig m en gång alldeles själv. O för det mesta när det larmar (gör det om han går under 91) är det för att han är på väg att rapa, bajsa eller för att kurvan är dålig o inte tillförlitlig. Ska be att de sätter på besöks-skärm när jag har honom på rummet så jag får vänja mig långsamt vid att inte ha den kontrollen. Då är han uppkopplad o de ser siffrorna i receptionen men jag slipper fokusera på det o kan se på hur han ser ut istället. Är ju återigen så man gör m friska barn o vi skulle nog se på Sander om han sjönk en längre stund. Lika bra att börja vänja oss redan nu eftersom vi inte har så mkt kontroll när vi är hemma! (även om jag skulle önska det...)

Var en annan dr som rondade idag o hon berättade att hon jobbade i göteborg när vi låg där. Typ första, andra dagen. Jag känner igen henne men minns inte att hon var där. Hursomhelst så sa hon att hon blev så himla förvånad när hon läste om Sander i journalen. Kunde inte fatta att det var samma bebis o att han nu mår så bra!

Han ligger i cpap nu men ska ur t nästa måltid igen. Vet inte riktigt hur många timmar han var ur förra dygnet men kom upp i sina 12 timmar iaf. Nån gång var han ur nästan 5 timmar på en gång o några ggr bara för att äta. Känns jobbigt för honom att hatta så fram o tillbaka men det märks på honom att han blir lugn när han kommer i den o det talar väl för att den behövs lite fortfarande. Jag är rädd att det ska gå för fort o sedan bli bakslag så jag tycker det är bättre att ta det i lugn o ro. Nya prover togs idag för att kolla hb o det hade äntligen stigit o var 109 idag:-)

Ska äta lunch nu o sedan hoppas jag på att få in sander på rummet en stund. I em kommer Majsan o då ska vi ut i det fina vädret lite. Hon skulle hoppa in hemma på vägen o ta m sig lite saker t mig eftersom d o barnen inte kommer i helgen. Bl a en bakform har jag beställt så jag kan baka. Är så sugen på grädde hela tiden o varje dag funderar jag på vad jag ska äta så jag kan få lite grädde... Pannkakor har jag ätit typ varje dag nu (som efterrätt haha) o det är inte utan att jag börjar bli less på det. Undra jag om man kan få cravings lite i efterskott när man ammar istället för under graviditeten? Kan verkligen inte låta bli det o imorse tog jag tom en skvätt vispgrädde på krämen... Hahahaha! kanske är det så att kroppen behöver det o jag kan ju äta det m gott samvete. Än så länge.

Ha en bra dag allihop!

torsdag 2 juni 2011

Ang inläggen om när barnen är födda...

...ville jag bara berätta att de är födda v 37+0, +1, +2 o vattnet gick v 37+0 på L o C. Sedan lät de vänta på sig lite innan värkarna satte igång. Men visst är det otroligt att alla tre förlossningarna satte igång på samma dag i graviditeten?!? Spekulerade en del i hur det skulle bli m Sander då jag blev gravid men han hade lite mer bråttom som ni vet. O det gick ju det också även om det varit en låååång resa o jobbig tid för att komma dit vi är idag!
O visst är det galet att de säger att man får gå max 3 dygn när vattnet gått om det händer senare i graviditeten pga infektionsrisken -men jag klarade mig i nästan 10 veckor!!! Tur att jag inte fick ngn infektion för då hade förmodligen inte Sander klarat sig. Med tanke på hur nära det var att han inte gjorde det hade det inte behövts mkt mer för att det inte skulle gå... Ni anar inte hur glad jag är över att han finns hos oss idag!

Fortfarande ingen syrgas!

Han har klarat sig utan hela dagen idag också!!! O nu på em har han varit helt utan andningshjälp, sond o alltihop i 4,5 timmar. Bara poxen på foten som mäter saturation o jag hade honom på rummet den tiden han var ur cpap. O vi hade så mysigt!!! Jag låg med honom på bröstet i sängen o luktade, gosade, vyssjade, sjöng, pratade o det var alldeles, alldeles underbart att få rå om honom. Alldeles själv. Jag grät faktiskt en liten skvätt när vi låg där tillsammans. Av lycka. För att han är så frisk. För att jag har ett så underbart liv med allt jag nånsin kunnat drömma om o mer därtill. Fyra godingar som är våra mirakel. Var o en på sitt sätt:-) O tänk att det äntligen närmar sig dagen då vi alla sex ska få vara tillsammans. Som vi har väntat på det!

Nu ligger han i cpap igen. Dr sa att han ska vara ur minst fyra timmar per pass, gärna mer om han klarar det. O blir han arg när han läggs i behöver han inte ha den. Nu la vi i honom för att han skulle inhalera o det är lättast att göra i cpap o han protesterade inte så den fick vara kvar. Han var inte ett dugg ansträngd o hade m största sannolikhet klarat en bra stund till utan. Enl dr som rondade är 2,5 som han har i tryck typ ingenting så snart kan vi nog skippa cpapen helt. Vätskedrivande ska han stå på några veckor till innan de ska testa att sätta ut det, o inhalationerna ska hänga med längre än så. Är precis samma mediciner som Timmie haft mot sin astma så det känns inte så läskigt. Viktigt att de tar en sak i taget o utvärderar innan de sätter ut nästa grej. Känns helt galet att han inte har mer mediciner el hjälpmedel än så. Att kalla honom frisk vore kanske inte helt rätt men m tanke på hur det kunde ha varit är det ett stort mirakel alltihop. Känns overkligt att det kunde vända så fort!

Amningen har funkat super hela dagen o nu behöver jag inte väga honom varje mål om jag inte vill. Han vägs daglien pga vätskedrivande medicin så vi har ändå koll på att han går upp i vikt. Minns inte riktigt vikten igår men tror det var 2340 el ngt sånt. Förra målet åt han 80 igen o fortsätter han så lär han nog lägga på sig fortare än vi anar. Vår lilla prinskorv:-)

Nu ska jag ta mig en kopp kaffe o en kexchoklad innan matdags igen.

Ha en trevlig kväll allihop! Caspian hade lite feber imorse så de kan inte komma imorgon som det var tänkt. Får bli en annan dag. Tyvärr. Majsan kanske kommer en sväng istället så jag får lite sällskap o en anledning att komma utanför dörrarna på det här placet en stund!

Idag är Sander 37+2 veckor!



Precis som Caspian var när han föddes. Han vägde 3675 g (stor för att vara tre veckor tidig) och var 50 cm lång. Och alldeles, alldeles underbar...!

Nu drar vi sonden!

O STUNDTALT KOMMER SANDER VARA HELT UTAN HJÄLPMEDEL!!!

Han ligger ur cpap nu o har gjort det sedan några timmar tillbaka. Syresätter sig jättebra helt utan syrgas! Nu är det över ett dygn sedan de kunde stänga av den o den har inte varit på en enda gång:-) Enl ssk tror de inte att han kommer behöva det mer nu. Möjligtvis om han blir sjuk, får ngt virus el så men inte så att vi måste ta m oss allt det där hem. (kanske kan behövas kortare stunder om magen skulle krångla el så tänker jag men inte så att han behöver ha den långa stunder. Har märkts nu att han sjunker i sat till 91 typ, sedan bubblar det i blöjan o vips så är han uppe i 97-100 igen.)SKÖNT!

De har kommit o väckt mig alla mål inatt. Ingen idé att ställa klockan nu när han styr måltiderna själv för det är inte så lätt att veta när han tänkt äta;-) Ett av målen åt han 90 (!!!), sedan 35 e två timmar o nästa mål 55 (vilket är det han "ska" äta). Så nu har de bestämt att sonden ska dras. O ingen grimma har han då han är ur cpap så nu mina vänner närmar vi oss hemresa med stormsteg! Kan verkligen inte tro att det är sant!

Alla pratar om lille Sander o hans framsteg här. Att det gått så fort, att han äter så bra, att han är så stark o klart o tydligt visar vad han vill. Han är verkligen ett mirakel. Tänk att vi för lite mer än en vecka sedan fick höra att han skulle kunna behöva syrgas i upp till ett år - o så blir det såhär! Har sagt det förut o jag säger det igen:

Visst finns mirakel!


Skulle prata m dr på ronden idag men eftersom det är röd dag är det inte säkert att de kommer som vanligt. Isf får vi vänta t imorgon. Hoppas att jag o sander får mysa på rummet idag igen men det tror jag nog m tanke på att han är så stabil.

onsdag 1 juni 2011

I skrivande stund har Sander varit utan syrgas i 12 timmar!


Såhär såg det ut på rummet förut när Sander var inne hos oss! En hel del apparatur blir det!

Väldigt söt trots rolig huvudform o grisnäsa;-)

Snart säger vi bye bye till pumpen! Jag kommer INTE sakna den. (Möjligtvis alla stålar jag kunnat tjäna haha men känner inte att det är värt det när jag kommer hem t barnen).

Orkade inte riktigt förut när han var ur cpap kl 18:15 o skulle äta så vi la tillbaka honom. Han syresatte sig ok (var helt utan grimma o syrgas) men var ansträngd i andningen. Kanske har det blivit lite väl mkt idag. Tillbaka i cpap behövde han fortfarande ingen syrgas iaf o nu är det 12 timmar han varit utan:-) Har inte bestämt hur vi ska göra nästa mål än men det lutar åt att vi smygsondar o hoppas att han nöjer sig m nappen så han kan vara i cpap några timmar nu o vila. Han är ju så duktig o ammar i den också men det är lite krångligt så vi slipper gärna. Glömde att väga honom förra målet o har ingen aning om hur mkt han åt men vi tror att han fick i sig ordentligt. Det har han ju fått alla andra mål senaste dygnet. Om inte annat lär han vakna tidigare o vara hungig o då är det bara att mata på! Lite dumt att jag glömde m tanke på att han får vätskedrivande o vi ska ha koll på vätskeintag men, men. Det är sånt som händer. Hoppas jag kommer ihåg det nästa gång!

Ska åka m Micke o Annica o köpa glass o handla lite nu!

GAAAAAAHHHHH!!!!!!!

Jag vill bara hoppa o sjunga o tralla av glädje!!! Kan knappt tro att detta är sant! Varken vi eller personalen förstår vad som hänt!

IDAG HAR SANDER VARIT UTAN SYRGAS HELA DAGEN! Stängde av den 7:30 imorse o sedan dess har den inte varit på! Kan ni fatta?! Shit så glad jag är! När vi hade honom på rummet hade han grimma på sig men ingen syrgas var på. Så han kunde lika gärna varit utan grimma. Var en liten säkerhetsåtgärd ifall han skulle behöva syrgas men han låg på stadiga 97-100 i syresättning hela tiden! E att han ätit vid 15:15 la de tillbaka honom i cpap o en timma senare skrek han o var helt galen. Då tog vi ur honom o han låg hos mig utan nånting
alls:-) O syresatte sig superbra! En rap senare kunde vi lägga tillbaka honom igen o nu ligger han i cpap. Mest för att dr har sagt att det ska vara så. O för att han kan behöva trycket fortfarande. Ska ta upp det m dr imorgon o se vad som sägs. Råder delade meningar huruvida man kan "träna" dom ur cpap. Vissa hävdar det medan andra säger att kan de vara utan så mkt som S kan, så behövs den inte mer. Men hans lungbild är ju lite annorlunda så jag gissar att de tar det säkra före det osäkra. Ser väldigt lovande ut det här må jag säga. Sander lurar hela läkarkåren än en gång o han gör det ordentligt!!!!!!

Amningen funkar super o förut kräktes han massor o jag trodde inte han fick behålla så mkt mat. La honom på vågen o då hade han ätit 60 så han hade fått så det räckte o blev över. Var väl överskottet som kom ut. Han har dragit i sonden några gånger o förut sa ssk att hon ville dra den då den inte längre behövs men jag fegade. Vill vänta tills imorgon...

De pratar om hemgång här nu. Alltså, det kommer inte ske inom den närmaste veckan men fortsätter det såhär dröjer det inte så länge. Så fort han blir av m cpap får vi ha honom hos oss på nätterna också några dagar o om han inte behöver syrgas e det o allt annat är bra kan vi få åka hem. jag hoppas inte på för mkt vad gäller den saken men det vore kul att få vara hemma till midsommar:-) Är ganska vanligt att de behöver mer syrgas när cpap försvinner så man vet aldrig. (peppar peppar)Hursomhelst har vi haft en underbar dag o jag kan inte sluta le!!!

Har lasagne i ugnen o måste rusa så jag hinner äta innan amning.

Kram på er!

Kan nästan inte tro att det är sant!

Vet ni vad? Idag ska vi få ha Sander inne hos oss på rummet när han är i grimma!!!!! Shit så mysigt det ska bli. Att vara alldeles ensamma. Sander, jag o Daniel. Få känna att han bara är vår bebis o rå om honom o göra precis som vi vill utan att ngn står o tittar på oss hela tiden. En liten tår trillade från min kind när de frågade dr om vi fick lov o han sa Ja! O nu gråter jag igen... Jag är så otroligt glad att det går så bra just nu:-) (samtidigt som jag är livrädd att hoppas för mkt o det blir fler bakslag)

Inatt har jag ammat alla mål o inte behövt sonda nånting. Han är som en klocka o vaknar o är skitförbannad en kvart innan måltid. Var ur grimma i 3,5 timma tidigt på morgonen o var inte det minsta ansträngd när de la i honom i cpap igen:-) Så totalt förra dygnet var han ur 9,5 timma. Det är superduperbra!

Fick nytt kvitto på donerad mjölk, 8,ngt liter så nu är jag uppe i 36 liter vilket genererar 5400 kr! O i frysen står 3 fulla fack + lite till. Är jag som fyller halva frysen bland den donerade mjölken men nu är det slut på det. Har inte brytt mig om att pumpa så flitigt nu när Sander ammar så bra o så fort han äter alla mål fullt ut ska jag försöka lägga ner pumpningen. Orkar inte sitta med det sedan när vi får komma hem. Är imponerad av alla som gör det. Det är så mkt värt för de små bebisarna. Gissar att min mjölk går till de som är lite mindre eftersom mjölken från prematurmammor innehåller lite mer näring än den från fullgångna. Men det kan väl inte skilja så mkt! O dessutom är ju Sander inte så liten längre!

När jag ammade vid halv tio låg han i grimma o syresatte sig 100 så bsk L sa att hon skulle sänka syrgasen lite, men när hon kom fram till den såg hon att hon inte ens satt på den! Han låg alltså i grimma helt utan syrgas (el bara det som pyser ut) o hade bästa möjliga saturation! O nu ligger han i cpap m syrgasen avstängd. Dr är positiv o tycker allt ser väldigt bra ut.

Nu ska vi åka iväg en sväng o kolla på en bil. Inte för att vi ska byta, vår är bara 1 år men det är kul att jämföra lite. Nånting säger mig att vi kommer tycka att vår är för liten nu när vi är 6 st i familjen. Dessutom har vi två bakåtvända stolar o två bälteskuddar. Ska köpa en bälteskudde t Linn nu när hon snart fyller 4 så får Caspian ta hennes bakåtvända o Sander den Caspian har. Är tre separata säten i baksätet så det finns ganska gott om plats där ändå o det vore en ganska dålig affär att byta bil nu igen... Så vi får nog helt enkelt satsa på takbox inför kommande semestrar;-)

Idag är Sander 37+1 veckor!



Precis som Linn var när hon föddes i juli 2007. Hon vägde 2920 g och var 48 cm lång. Och alldeles, alldeles underbar...!

tisdag 31 maj 2011

Vikt!

Ikväll åt Sander bra o vi behövde inte sonda. Vikt för dagen var 2315 g så han hade gått upp 40 g sedan igår! Det är bra!

Har precis duschat o rakat benen o grejat o ska gå o ta bort gammalt nagellack o fixa till mig lite. Skönt att få ägna sig åt lite annat. Sedan amma igen, o sova.

Sander ligger ur cpap m grimma o har klarat sig fint hittills. Ngt lite mer syrgas, kanske runt 27 % men det har de sagt innan att han kan behöva i den sorten han har nu så det var vi beredda på. Stände av syrgasen i 45 min sedan fick de höja till 23 igen men det är bättre än inget!

D har jobbat idag o inte varit här men imorgon kommer han igen så vi kan hjälpas åt att sitta m Sander. Mysigt!

Kram!

Idag är Sander 37+0 veckor!




Precis som Timmie var då han föddes i jan 2004! Han vägde 3035g o var 49 cm lång. Och alldeles, alldeles underbar...!

Just nu...



...ligger Sander med syrgasen avstängd (!!!!!) o syresätter sig t 100%. Visst är det underbart?!?!?!

Undra jag hur det är med den där BPD-diagnosen idag nu när allt trots allt verkar helt annorlunda mot förra veckan. Han lär säkert behöva syrgas ett tag då det är vanligt att behovet ökar när de kommer ur cpap men klarar han sig på så lite, o till o med inget alls just nu ser det väl ändå ganska lovande ut tycker jag. Jag är däremot lite rädd för hur det ska gå att ta bort cpapen så mkt som vi ska göra nu men vi får hålla tummarna o hoppas på det bästa. Är inga höga tryck han har o det pendlar mellan 2,5 o 4,5 ungefär. Kl 18 ska han ur cpap i läggas i grimma igen i tre timmar. Hoppas han inte blir så ansträngd. Nästa gång blir under natten o då får personalen sköta det.

Ögonläkarna har varit här o kollat hans ögon o det såg fint ut! Ska göra en till undrsökning om två veckor. Tillhör rutin på premisar. Sander är ju inte så extremt tidig men han har däremot syrgas vilket påverkar ögonen en del. Både jag o d har ju glasögon så förr el senare får han det nog ändå men vi hoppas att det dröjer många år än.

Han har stått stilla i vikt ett tag nu o vi frågade dr om det förut. De är inte alls oroliga för det utan säger att det förmodligen beror på att han står på Impugan, vätskedrivande. Varannan dag får han det o då kissar han hur mycket som helst. Vore väl konstigt om det inte märktes på hans vikt m tanke på att han är så liten! Igår vägde han 2275 g men har varit uppe på 2295 för några dagar sedan. Får se vad vågen visar ikväll! Längd var 47 i onsdags så han börjar bli lång! Är nästan som en "vanlig" bebis nu ju. Samma rörelser o skriker så det dånar ibland hahaha. Härligt att höra tycker jag.

Amningen har funkat fint idag o han har tagit bröstet alla mål. Ibland äter han mer, o ibland mindre. Beror lite på hur pigg han är. Sondar det som saknas. Gissar att det snart är slut på friden så jag inte längre får sova över ett mål på natten. Måste ändå pumpa så det blir aldrig mer än max fyra timmars sömn. Han är så himla snuttig o de har svårt att få tyst på honom gm att bara sonda. Har ju varit med förr hahaha så jag vet ju hur det är m de små liven;-) Ingen ro o ingen vila - men ack så underbart ändå:-)

Var roligt att träffa mamma o madde en stund o vi åt lunch tillsammans o spanade lite i affärer. köpte faktiskt ett par skor. Var välbehövligt kan jag säga. Inte det roligaste jag vet att shoppa (till skillnad från min svärmor som är gaaaaalen i skor haha) men nu gick det snabbt o lätt att hitta ett par som var ok. Dessutom väldigt billiga. Då blir finansministern nöjd;-)

Godmorgon!

På ronden idag sa läkaren att de tuffat till sig... Sander ska vara ur cpap tre timmar per pass. Alltså 9 timmar per dygn! Jag som tyckte det var så läskigt igår eftersom han fick indragningar o var lite ansträngd. Enl dr får han lov att göra så. Bara han saturerar sig bra o inte är alltför ansträngd. Han kommer vara lite ansträngd i sin anding o kanske andas lite snabbare än andra friska bebisar så det är bara att vänja sig tydligen... Känns så jobbigt bara att han ska behöva kämpa så! Å andra sidan vill vi bli av med den där j***a cpapen nu. Är så trött på skiten.

Var uppe o ammade inatt o det funkade fint. Igår kväll åt han 60. Inte illa:-) Har legat mellan 21-23% syrgas hela natten. Underbart! Enl dr kan det vara medicinen som gjort susen men det kan också vara så att han helt enkelt krävde lite mer syrgas när han var några veckor. Inte ovanligt att friska bebisar som är prematura kräver lite mer när de är några veckor för att sedan kunna trappa ner igen. Ska sitta m honom i tre timmar nu sedan kommer mamma o madde o hämtar mig så ska vi ut o luncha. Mysigt!

måndag 30 maj 2011

Mest bra men lite dåligt...

Sander har legat utan syrgas i cpap i flera timmar idag!!! Yippie! Helt otroligt att han klarade det. Dessutom syresatte han sig mellan 98-100 hela tiden:-)

Han var ur i 3 timmar på fm o det gick bra. Sedan en halvtimma då jag ammade o så skulle han ur i 2,5-3 timmar nu ikväll men e att han ätit o kom till ro hade han indragningar o verkade ansträngd. Lät honom vara en stund då han syresatte sig jättebra (hade typ 23-25% i grimma i den som fuktar o värmer) men bestämde oss sedan för att lägga tillbaka honom. Då med ingen syrgas o det var bra så länge jag var där inne. Andades snabbt o hade indragningar en stund e att kommit i cpap också men de ska ha lite koll på det inatt. Hoppas verkligen inte det är ngt nu utan att han helt enkelt är trött e att ha varit ur så mkt idag... Ska gå o kolla läget nu igen, äta lite o amma, sedan hoppa i säng. Har faktiskt slagit på stort o gjort fiskgratäng o kokat potatis här idag så jag har ätit en ordentlig middag. Det var gott!

Sov gott allihop o fortsätt hålla tummarna för att allt bara blir bättre nu!

Kram

Underbart!

Vill bara berätta att Sander låg helt utan syrgas i cpapen en liten stund förut!!!!!
Sedan fick de höja igen. Till 23. O där har han legat ganska länge. Härligt att det har gått så bra de senaste dagarna! Säkert inhalationerna som gör susen i kombination med vätskedrivande. Sprang förbi dr H förut (som vi hade läkarsamtalet med) o berättade att Sander låg utan syrgas o han var som ett stort frågetecken. Helt otroligt vilka framsteg han gör. Som de säger. Allt har gått såååå mkt bättre än de nånsin vågat hoppas på. Vi kan inte ropa hej än. Är en lång väg kvar men det känns så skönt att han klarar sig ur cpap så bra som han gör o m så lite syrgas! Kuratorn frågade läkarna om vårdplan förut e mina önskemål men fick till svar att det inte är aktuellt just nu. Förra veckan var det tal om det, m tanke på att de gissade på behov av syrgas en lång tid men nu verkar de resonera annorlunda. Återstår att se vad det blir av det. Kan ändras igen. Det har vi ju fått erfara förut... Bakslagen är allt annat än roliga men hör väl till som de säger.

Nu blickar vi framåt igen o hoppas o ber att Sander ska få ett långt, friskt o lyckligt liv:-)

Två små sötnosar som gör sig lite extra fina!



Man gör vad man kan för att sysselsätta dom här på sjukhuset:-)

Rekord!


Så svårt att fånga hans ögon på bild men de är jättestora o fina. Våran älskade Sander. Så glad för att han finns!

Vet ni hur mkt Sander åt vid fyra imorse när jag ammade? 80 ml!!! på 10 minuter! Det är rekord så det skriker om det. Han står på 55 ml/var tredje timma o då sondar vi i 45 min. Vi bara stirrade på vågen o trodde nästan vi vägt fel;-) Var rädd att han skulle få ont i magen men det gick ganska bra tack o lov. Sköt på målet därefter för efter att han knäckt motsvarande två pizzor typ för våran del är man nog inte så hungrig e tre timmar...!

Nu på morgonen har han varit ur cpap i tre timmar o klarade det jättebra. I grimma o syrgasen stod på lägsta möjliga på den mätaren han hade. Lite mindre än 0,1 liter. Svårt att veta vad det motsvarar i cpap men det är hursomhelst inga stora mängder. På ronden bestämde de att han ska vara ur tre timmar per pass (8 timmar) o så ska han få en annan sorts grimma m syrgas som fuktar o värmer lite. Ska vara bättre för Sander m hans lungproblematik. Tydligen kan man behöva höja lite då men det spelar ingen roll. Huvudsaken är att han klarar sig så bra på så lite så lång stund! Kanske att han om ngn/några veckor blir av m cpapen! Finns ytterligare en mätare på syrgas som går från 0,01 o uppåt o det är den han ska över på nästa steg. Hade klarat sig m den redan nu men det visste de inte igår när de satte dit den. Ren rappakalja för vissa av er det här m alla siffror hit o dit o medicintermer o det är knappt jag förstår det själv ska jag säga. Totalt igår var han ur cpap i fem timmar o inte en endaste gång märkte vi att han var ansträngd. Det är ju så fantastiskt!

M som jobbar idag tycker han är så underbar vår lille Sander. Att han äter så mkt, klarar sig så bra ur cpap, skriker o har humör o vet vad han vill... Som tack passade Sander på att bajsa ner hela henne igår kväll o jag som inte kommit ur kiss-o-bajs-stadiet skrattade så tårarna sprutade. Så mkt så jag inte kunde byta blöjan faktiskt utan hon fick ta den. Hahaha! M är hysteriskt rolig o hon piggar sannerligen upp stämningen här inne.

Får se hur länge det dröjer innan jag får ha sander inne på rummet men förhoppningsvis är det inte så länge kvar. Blir ju såklart bara de timmar han är ur cpap men det är ju alltid något. Nu kan vi lyfta honom mkt lättare o tom rapa honom utan problem. Är bara grimman, sonden, o proben på foten som mäter saturation att hålla reda på. Ingenting i jämförelse med hur det har varit!

Ska ner o hämta ut rese-ersättning nu. Blir några kronor. Får frikort på resor e ett tag o slipper betala egenavgift. Är lite osäker på hur mkt man får men tror det är ca 15:-/mil.

Skriver säkert lite mer senare under dagen. Ha en fin dag!

Kram!

söndag 29 maj 2011

Sitter ute vid hissarna o skriver...

Får inte surfa inne på rummet så jag gick ut hit o satte mig lite. Ska snart in o amma o mysa m lillkillen så det får bli en snabb update. Har haft en så himla mysig dag m barnen o D! På begäran från barnen gjorde jag "makaroner med sås" o falukorv här på sjukhuset som vi åt tillsammans medan d satt m Sander då han var ur cpap. Blev lite drygt två timmar ur då o en halvtimma imorse o så får vi se hur lång stund det blir nu ikväll. Har blivit lovade att snart testa grimma o då blir det lättare att ha honom ur. Som det är nu har vi en tratt m syrgas o det är dels svårt att reglera hur mkt som kommer ur den, o dels jobbigt att hela tiden flytta närmre el längre ifrån beroende på hur han syresätter sig. Tog prover förut, bara en rutingrej o då hade hans hb sjunkit ännu mer. Har legat lite lågt innan, 110 men dr har sagt att de får sjunka ner mot 80-90 när de är så stora som Sander o precis börjar bilda eget vad-det-nu-heter men i hans fall är det skillnad eftersom han har syrgas o är i stort behov av bästa möjliga transport av syret ut i blodet. Han låg på 101 idag o jag gissar att ord dr imorgon sätter in blod. Är ganska ovanligt att de inte behöver när de är så tidiga som han var så han har klarat sig länge ändå! Körs via pvk på fyra timmar så det är ganska lätt fixat även om det tyvärr finns nackdelar med att ge det också. Hämmar ju hans egen produktion lite men måste man så måste man. Förhoppningsvis kan man sänka syrgasen lite till om han får blod:-)

Han tar bröstet jättebra nu! Måste få skryta lite över prinskorven för vet ni vad sköterskorna sa förut? Att det är ganska ovanligt att de klarar att ta bröstet när de ligger i cpap. M sa att hon faktiskt ALDRIG har varit med om det o hon har jobbat här i 21 år! O då sa den andra sköterskan som är äldre att hon har varit här ännu längre men heller inte varit med om det. Duktiga duktiga sander:-) Det är väl ett friskhetstecken om något!

Har legat mellan 25-29% syrgas idag o protesterar hej vilt när han inte är nöjd. Skriker i högan sky o fäktar m armar o ben. Härligt att se tycker vi alla här. O så har han så fina smilgropar! Ögonen ser blåa ut men de kan ändras många gånger ännu. Det har vi fått erfara m de andra, allra helst timmie. Hans ögon ändrade färg läääänge innan de bestämde hur de skulle bli.

Var en sväng på överby förut så barnen fick hoppa i bollarna. Timmie fick en keps o Linn köpte sandaler o halsband o armband. Caspian var inte på humör o ville inte riktigt testa kepsar som vi tyckte så han blev utan... Får köpa ngt till honom en annan dag. Köpte glass o var o handlade lite o sedan åt vi mat här på avd ikväll igen innan de skulle åka. lekte lite o spelade lite kort o så. Tiden sprang iväg som alltid när det är så mysigt o nu längtar jag så jag tror jag ska gå sönder efter dom. Känns lite lättare nu när de åker eftersom jag har Sander här men det är tungt så det räcker o blir över ändå kan jag lova...

nej. Ett snabbt inlägg var det. Återkommer imorgon nån gång på fm förhoppningsvis e de rondat.

Sov gott!

Mors Dag!


Är hemma o myser med barnen o Daniel. Har ringt några ggr för att höra hur det är m sander o han mår bara fint. Nu på morgonen blev han tvättad o låg utan cpap i sängen o hade mysigt. Syrgas på mellan 24-28% ungefär bortsett från inatt då han var tokförbannad o skrek i högan sky. Då fick de höja lite mer;-) Han var snuttig o det verkar som att han fått mersmak av att ammas! De gav honom lite mat på spruta i munnen samtidigt som han hade nappen o de sondade o så fick han vara uppe hos ngn i personalen i några timmar. Underbart att de är så engagerade o tar så bra hand om honom! Var viktigt för mig att veta att han skulle få komma upp även om jag inte är där. Vill inte att han ska bli lidande för att jag åker hem.

Vaknade med två små barn i sängen. Linn kom tidigt på morgonkvisten o caspian kröp upp i vår säng nån gång under natten. Timmie satt redan o såg på tv när vi vaknade. Hade gått fyra timmar sedan pumpning så jag fick ägna mig åt det medan D fixade frukost. Drog till med att pumpa ur hela 420 ml. 63:- på ett bräde hahahaha! Fick jättefina presenter av barnen. Ett linne o en tröja och ett halsband. Hade önskat mig kläder då garderoben är tom o det som finns är gammalt o tråkigt. När vi ätit bakade jag o de två små muffins o som ni ser på bilden kan det bli lite hur som helst när man gör det tillsammans m en liten knatte som knappt är två år:-) Precis innan vi började baka hade vi friserat gräset Linn sått på förskolan o då är det klart att det också ska in i ugnen!

Sander var ur cpap i två timmar till på em igår när han satt hos daniel. Vi andra åkte o köpte godis. Sedan åt vi allihop på Max innan vi åkte hem o satte oss i soffan o såg på Änglagård 3. Linn o Caspian somnade i bilen men Timmie var vaken o vi kramades o hade mysigt i soffan. Inte så ofta han går med på det så man får ta tillvara på de tillfällen som bjuds:-)

När vi hade åkt igår flyttade de över mig till ett rum på "insidan". Där får man inte ha internet eller telefon så nu blir det kanske inte lika flitigt bloggande. Ska göra mitt bästa för att få till det men vill att ni vet läget iaf. Nu när sander börjar vara ur cpap lite längre stunder ska han kanske få grimma ibland o då ska jag få ha honom hos mig på föräldrarum. Kan ni fatta att det är stort?!?!?! Bara jag o Sander tillsammans. Ensamma. För första gången. O han är sex veckor idag guldklimpen. Dröjer säkert några dagar till men jag längtar! Han kommer naturligtvis ha övervakning o de följer honom hela tiden o har larmet på så de kommer om han sjunker i saturation.

Måste hoppa in i duschen nu. Ska skynda oss tillbaka så jag kan amma vid halv ett-målet. Ska bjuda på kladdkakemuffins som vi bakade nu på morgonen dagen till ära:-)

Kram på er allihop!