lördag 30 april 2011

Åter till verkligheten!

Kom tillbaka till neo på eftermiddagen o jag har haft så mysigt hemma med familjen. Jobbigt bara att inte alla medlemmar kunde vara med men det är så det är just nu. Inget vi kan göra ngt åt. Vi har liksom bara ""varit" o inte gjort ngt särskilt. Lagade ingen mat utan beställde pizza o t lunch idag fick det bli falukorv o makaroner. Satt ute o åt på vår "nya" fina altan o än en gång vill jag säga stort tack till er alla som varit med hemma hos oss o hjälpt till. Är så glad för det o berättar hur mkt ni ställer upp för alla jag möter:-) Var ute m barnen en liten stund o lekte o spelade innebandy i garaget o så har vi spelat kort, målat o grejat med lite av varje. Ringde flera gånger för att höra hur Sander hade det o han har mått prima! Nu precis låg han i sin säng o kikade o såg så himla nöjd ut m tillvaron:-) Han har faktiskt inte sådär jättemörka ögon så det är ingen omöjlighet att han blir lite ljusare som jag o Linn!


Mitt nya smeknamn här på neo är "Vara mejeri". Hade m mig dryga 2 l mjölk pumpat på ett dygn så jag förstår att det är så jag får heta. 360 ml fick jag ut imorse o det är helt galet mycket om man tänker på att en bebis (ej prematur) som är några månader kanske kommer upp i 200 ml per mål! Tror dessvärre att all den här mjölken inte enbart är bra. En ganska stor knöl har jag lagt mig till med på höger bröst o den gör ont o vägrar att tömma sig vid pumpning. Har testat fetvadd, såna där andra inlägg, varm dusch o att massera men den är besvärlig. Tror bh:n jag hade på mig igår satt lite för hårt men jag hoppas att jag snart får ordning på det o slipper mjölkstockning. Det hade jag så det räckte o blir över med Caspian.


Ska värma en färdig pizza o slå på stort såhär på valborgsmässoafton sedan ska jag pumpa igen o sätta mig o mysa m min bebis. Som luktar sådär ljuvligt som bara bebisar gör. Härligt! Han har inte varit ur cpapen idag så han ska få vara utan en stund innan vi tar upp honom så vi kan tvätta ordentligt i ansikte, bakom öron o så. Sedan ska han få en annnan variant som är lite mer som en mask. Den sitter kanske lite bättre än den han har nu o så får lilla grisnäsan vila lite;-) Inte klokt så rolig han ser ut! Grisnäsa o platt huvud på båda sidor;-) Men så fin ändå!


Ha en trevlig kväll!


fredag 29 april 2011

Ni anar inte...

HERREGUD!!!!!

JAG HAR VÄRLDENS MEST UNDERBARA FAMILJ, SLÄKT O VÄNNER!!!!!


När jag kom hem möttes jag av massa fina blommor på verandan som var rengjord, staket som var tvättat, nyputsade fönster, ett städat hus o vet ni vad mer??? En nymålad altan med nya fina möbler o jättemysigt inrett!!! Vågar inte skriva vilka som varit med o hjälpt till ifall jag glömmer någon men som sagt. Jag har världens mest underbara familj, släkt o vänner. Tusen, tusen tack. Ni anar inte hur glad jag blev. Ställde mig o fulgrät mot Daniels axel så fort jag kom upp på altanen o fick se allt fint:-)


Åh så glad jag är för all hjälp vi fått!!!


På den nymålade fina altanen låg även små paket o massa annat gott från fina Jennie som hon varit här med idag. Tack fina du! Gulligt av dig att tänka på oss!


Har lagt Caspian o Linn o målat lite med Timmie men vi ska greja lite till jag o han så jag hinner inte sitta här nu. Berättar mer imorgon. Sander har inte gjort så mkt väsen av sig sa sköterskan när jag ringde förut o det känns skönt att veta:-)


Än en gång. Tusen tusen tack. Ni är alla värda er vikt i guld!

Ultra på hjärnan var bra!

Så skönt att det såg fint ut o jag nu slipper grubbla över det mer! Huvudformen var inget konstigt heller. De blir så när de bara ligger på sidorna. Det rättar till sig men det kommer nog ta ett tag!


Vet ni vad mer som hänt idag? Sander har flyttat ur kuvösen! DET är ett stort steg! Han ligger nu på värmemadrass o har fått på sig en liten blå body:-) Dags att shoppa några till så vi har egna kläder att ta på honom. Tidigare har han inte haft kläder på sig men nu ska han ha en liten body på sig hela tiden förutom när han ligger ute hos oss. Har varit utan cpcap en halvtimma idag också men det märks att det blir lite jobbigare för honom att andas utan den. Efter lunch ska han få flytta till ett annat rum o dela med några andra små bebisar. Känns bra tycker jag. Då behöver de inte avsätta en sköterska till honom hela tiden då han ligger på eget rum o inte får vara ensam om han skulle dra i sonden. Maten är höjd till 11,5 ml o det verkar funka fint!


Får rysningar i hela kroppen ibland när jag börjar prata m sköterskorna här om morgonen då han föddes. De som endast har läst i journalen har inte förstått att det var så illa så dr inte trodde han skulle klara sig men de som jobbade berättar om det som att förlossningen gick så himla fort o att allt var väldigt, väldigt dramatiskt här inne de första timmarna... De förstår hur illa det faktiskt var. Kanske mer än jag kan förstå till och med. För jag kan inte ta det till mig. Kan inte tänka att det var SÅ nära att vår fina Sander inte skulle få leva... MEN nu lever han o verkar må prima så vi får försöka lämna det bakom oss även om det säkert kommer följa oss ett tag vare sig vi vill eller inte. Som jag skrev en annan gång kommer jag aldrig glömma när jag frågade dr rakt ut om hon inte trodde han skulle överleva o hon svarade "Ska jag vara helt ärlig så... Nej. Jag tror faktiskt inte det." Sköterskorna pratar om honom som mirakelbebin o det är han verkligen! Vårat mirakel! Underbara fina Sander:-) Mot alla odds har han kämpat från första stund o vi är så otroligt tacksamma för att han finns o att allt gått så bra än så länge!


Trevlig helg på er!

torsdag 28 april 2011

Sander klarade sig ok...

...utan cpap! han låg bra i syresättning i stort sett hela tiden. Fick lite syrgas vid sidan bara. Så brukar man göra när man tar loss cpapen i början. Mådde lite illa e att vi flyttat över honom men sedan låg han runt 95 i syresättning i ca 25 min innan han dippade lite o sjönk till 84. Då fick jag lägga honom vid mitt bröst o så satte vi dit cpapen igen. Var skönt när den var på plats för jag var lite nervös hela tiden när han inte hade den... Tänk att han kan andas själv en hel halvtimma! Eller ja... han andas själv hela tiden men får lite hjälp m att trycka ner luften i lungorna bara. Han kommer nog behöva cpapen ett tag till men han har ju ingen syrgas på så det gör inget att han har den. Inte skadligt på ngt sätt. Vid den v han är nu ska han ligga mellan 91-95 % i syresättning o han ligger där i stort sett hela tiden. Ibland sjunker det ngt lite när vi byter blöja o så men han hämtar sig snabbt igen. Ofta ligger han tom högre o att det står 100 % händer ganska ofta! Det är bra:-)




Foten var fortf svullen ikväll så de tog bort pvk:n. Nu hoppas vi att de inte behöver sätta en ny o att han klarar sig m matmängden. Droppet är bortkopplat nu så i skrivande stund har han bara matsonden o cpapen. Precis som många andra prematura bebisar. Inget konstigt alls:-)




Ska äta lite nu innan jag pumpar sista ggn för ikväll. Sen får vi se när jag vaknar av sprängfulla bröst inatt. Skönt att jag ligger så nära Sander så jag kan gå in till honom o pumpa även på natten. Då får jag kolla läget lite nattetid också:-) När jag sover hemma kan jag ju slå en pling o höra hur allt går. Kan väl hända att det blir både ett o två samtal hit men det gör inget. Jag är nog inte den enda mamman som ringer för att höra hur min bebis mår!




Proverna jag skrev om var bra. Han har inga bacillusker med sig från Göteborg så nu får vi röra oss helt fritt o ställa in mjölken o så själva. Så snart det blir ledigt i "tysta rummet" flyttas vi in dit o då får vi dela rum med några andra små bebisar. Kan ju alltid hoppas att det är där Micke o Annika ligger!




Sov gott!

Nu har jag gråtit en skvätt!

Igen. Har varit dåligt m den varan de senaste dagarna iofs men ändå... Har mer varit lyckotårar över Sanders alla framsteg. Men fan så skönt det var att ladda ur lite:-)


Tar nya tag o nu ser vi fram emot nya härliga tider där vi kan vara tillsammans alla sex i familjen. Tänk va! Sex stycken! Fyra underbara små barn som är bara våra:-) Gud så mycket jag älskar dom!!! O min Daniel såklart.

Imorgon ska jag åka hem!

FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ NIO VECKOR O TVÅ DAGAR!!!!! Helt galet!


Sköterskorna tvingar iväg mig o när jag sa att jag skulle vara tillbaka på lördag fm gick dom på som attan o sa att jag minsann inte fick vara här förrän sent på lör em/kväll. Får se hur det blir med den saken men det ska bli underbart att få komma hem till mina tre små mirakel o Daniel o gosa med dom! Har bestämt att det får bli pizza så vi kan lägga tiden på att vara tillsammans istället för att stå m massa mat. Åh vad jag längtar! Samtidigt som det gör ont i hjärat att lämna lilla Sander här såklart. Men det är som de säger. Jag måste passa på nu medan jag kan. När/om han lär sig amma kan jag inte längre lämna honom o då blir jag fast här ett tag till. Ska bli spännande att se när han är redo att ligga vid bröstet. Dröjer ett tag till. De brukar inte kunna det förrän runt v 34 typ då de inte har koordination att suga o svälja samtidigt. Han har ju dessutom varit så sjuk o kanske ligger lite efter o inte riktigt orkar, Återstår att se! Idag är han 32 v och 2 dagar:-) Vi kommer få korrigera hans ålder ett tag då han är 9 v för tidig o han kommer vara liten en tid framöver innan han kommit ikapp. Men vad gör väl det så länge han mår bra?!?


Nu ska jag gå en promenad. Igen. Skönt att komma ut lite!

Tiden går!

Jag förstår inte riktigt vad vi gör hela dagarna men tiden går i rasande fart! Sitter såklart mest inne hos Sander o håller händerna på honom men ibland känner jag att jag inte riktigt hinner med. Nu på em upptäckte barnsköterskan som jobbade att han var svullen på foten där han har sin pvk. De kollade på det lite mer o tror att bandaget suttit lite hårt men ska vänta lite o se om det går ner. Annars tar de nog pvk:n o hoppas att han inte längre behöver glukosdroppet. Ikväll ska han få 11 ml/timma så förhoppningsvis klarar han sig på det.


Funderar lite över hans huvud. Tyckte inte att det var så "toppigt" igår som det var idag men dr kände ju på det förut o sa att det ska vara ok så jag får väl lita på det. Förhoppningsvis blir det ultra på hjärnan ikväll o då skulle de ju se om det är ngt konstigt. Hinner inte dr idag blir det imorgon fm. Jag vill så gärna få det gjort så jag slipper fundera över det. Ska inte så mkt till för att man ska oroa sig för honom nu när han fått en så tuff start o det lär nog sitta i ett tag. Tänk om några veckor då all övervakning försvinner o vi inte längre kan förlita oss på att det larmar om ngt är tokigt. Vi vänjer oss vi det också o man brukar göra det steg för steg. Snart stänger de av skärmen så inte vi ser den men de har övervakning ute hos sig o koll på läget o det kan ju vara bra så vi inte sitter o stirrar på syresättning o puls hela tiden. Från början kollades även andetag o blodtryck men det är bortkopplat nu. När vi får ha honom hos oss på rummet kommer de också ha övervakning där ute o det känns bra att veta tycker jag. Är väl inte så många dagar kvar tills han får komma ur kuvösen o läggas på vattenmadrass! Blir så mkt lättare att sköta honom då o förhoppningsvis kanske han inte behöver cpap så himla länge till. Får nog räkna m några dagar, kanske vecka/veckor men vi kan ju iaf se en ände på det o det är positivt att dr sagt att vi ska börja låta honom vara utan kortare stunder redan idag!


D pratade m en kompis förut som fick barn v 32 o hon fick också åka t göteborg för att få kväve. Men där var ingen vattenavgång. Frågade sköterskan om det o hon sa att det inte är så ovanligt att barn behöver den behandlingen. Även fullgångna behöver det ibland för att få hjälp att "öppna upp" blodkärl o blåsor o vad det nu är allt. Eftersom hans lungor inte verkar ha tagit ngn skada av nästan 10 v vattenavgång kan det hända att det inte hade m saken att göra. Det kanske hade blivit så ändå om han kommit v 30+5 som han gjorde. Det får vi aldrig veta o det spelar inte heller ngn roll. Huvudsaken är att han mår så mkt bättre nu!


Ska gå in till honom o kanske ta ut honom lite nu o mysa. Eller så tar vi det senare ikväll. Får se när det passar bäst. Har man väl tagit ut honom får man sitta några timmar så det kräver lite planering:-)

Dr är mkt nöjd o stolt över Sanders framsteg:-)

Så härligt att de är så positiva! Han sköter sig perfekt:-) Idag har han försökt få in tummen i munnen o suger på nappen ganska mkt. Det har han inte gjort innan. Ngt lite den första/andra dagen o ev om man doppar den i lite bröstmjölk men han slutar ganska snart igen. Bra att han börjat nu så man har ngt att ta till när han skriker! Låter så roligt när han skriker. Har ju inte röstresurser som fullgångna barn o låter nästan som en katt haha. Dr bestämde att han ska få lite vitaminer och järn som alla prematura barn får o så har han gett klartecken till att ta ur honom ur cpapen en halvtimma ungefär! Han låg utan på morgonen när jag o sköterskan tvättade honom o så o det funkade fint men nu ska han få vara utan lite längre stunder! Hans huvud ser jätteroligt ut också eftersom han aldrig ligger på rygg. Bara på sidorna o på mage. Alldeles platt på sidorna o långt upptill hahahaha. Det blir alltid så m premisar o det rättar till sig så småningom säger dr.


I göteborg fick farmor/mormor/moster o så komma in o titta på bebisarna o då låg vi på intensivvårdsavdelning med fem bebisar i samma sal men här får endast pappa o syskon komma in. Min mamma har inte varit o sett underverket än o självklart vill hon gärna se honom. Har ifrågasatt om det är möjligt men de är ganska bestämda med att de har sina regler trots att vi ligger i ett eget rum då vi är isolerade. (för att vi kommer från ett annat sjukhus. Finns några bakterier som smittar men som oftast inte är farliga som de måste kolla så inte Sander har innan han får dela rum m andra barn. O vi får inte ställa ut mjölken själva o sådär i förebyggande syfte. De har tydligen haft problem m det på östra så de vill vara säkra på att vi inte har m det hit). Hursomhelst så pratade jag m Micke igår (från strömstad m tvillingarna) o både farmor o mormor har varit o tittat på deras bebisar så nu hoppas jag att de ger sig. Har de gjort ett undantag får de göra två! O som sagt ligger vi på eget rum o då utsätter vi ingen annan för ngt heller.


Ska åka o handla lite nu jag o Daniel o sedan äta lunch som mamma lagat till oss o skickat med. Efter det ska daniel sitta m sander en stund o jag ska gå en promenad tänkte jag. Om jag orkar. Kan hända att sängen lockar mer men då får det vara så. Tar på krafterna att vara här!


Kram på er!

onsdag 27 april 2011

Nervöst!

Shit! Jag har suttit m Sander i lite drygt 1,5 timma o när vi skulle lägga tillbaka honom i kuvösen bestämde dom sig för att byta mössan o cpap då den satt lite tokigt. Tog av den när han var hos mig o sedan fick jag lägga över honom - utan massa slangar o sladdar (!!!) i sängen. Där fick han sedan ligga ca 5 min utan ngn andningshjälp överhuvudtaget medan de tvättade ansiktet o grejade med honom. Herregud! Vår bebis kan andas alldeles själv!!! Jag tyckte det var läskigt att stå bredvid o stirrade på syresättningen men han låg mellan 85-90 vilket är klart godkänt:-) Om ngn/några dagar kanske han får vara utan små korta stunder när han är hos oss o det ska bli så skönt att slippa allt det där trasslet.


Äntligen har de tagit blodprov på mig också för donation. Pumpar mellan 2-300 var tredje timma (inte på natten - då sover jag så länge det bara går) o frysen börjar bli full säger dom;-) Den tidiga mjölken sparas till oss ifall det skulle behövas om jag blir sjuk el så o det är ju den bästa så det är bra att vi får behålla den själva. Har ingen aning om hur mkt de anser att vi själva ska ha som reserv men det lär hursomhelst bli en hel del för donation. Vad jag vet har jag varken hiv el hepatit (peppar peppar) så jag ska nog få lämna utan problem. Sander har fått 9 ml/timma idag o ikväll ska det nog höjas till 10. Alltså får han lika mkt på ett helt dygn som jag pumpar en gång. De andra 6-7 gångerna blir liksom över. Drygt 1,5 liter över per dag mao! Inte alla som har så lätt att få igång produktionen o har så mkt mjölk o det är tråkigt att det ska ligga så mkt prestige i det. Alla är vi olika men huvudsaken är att man gör så gott man kan. Mer än så kan man inte göra! Jag är bara glad att jag kan hjälpa till! Huruvida jag kommer fortsätta pumpa o donera när jag kommit hem o har fyra godingar att ta hand om o skörden i antågande återstår att se. Nu ska det ändå pumpas o då kan jag göra det ordentligt:-)


Han vägdes nu ikväll utan cpcap o hela fadderullan o han vägde 1680 el ngt sånt. Snart tillbaka på födelsevikten som var 1745 g. Det är inget man strävar efter. Vikten spelar ingen som helst roll nu. Bara han får all näring han behöver. Var ju många dygn då han var så allvarligt sjuk som han knappt fick ngn mat alls o han ligger fortfarande långt under vad han skulle kunna äta vid 32+1 som han är idag men de säger att det inte finns någon som helst anledning att bry sig om det. "Normala" bebisar den här v ska äta ungefär 40 ml/mål så ni förstår att han ligger lite efter vad gäller det. Men som sagt. Ingen fara på taket. Han får det han behöver via droppet vilket är väl uträknat så det går ingen nöd på honom vad gäller den saken!


Ska sätta mig i föräldraköket o äta ngt o se lite på tv. Hoppas på att somna i tid ikväll. Imorgon blir det nog ultra på hjärnan o det är lite oroande. Finns inget alls som tyder på att han skulle ha ngn hjärnblödning - det är bara ren rutin som görs på alla bebisar födda före v 32+0. Att han syresatte sig så dåligt första timman är ingen fara enl dr då bebisar "är gjorda" för att klara det, allra helst prematurer o det är ganska sällsynt att de får hjärnblödningar när de är födda "så sent" som Sander. Betydligt vanligare hos extremt prematura barn. Dessutom brukar man se att de får blodtrycksfall o så om de får hjärnblödningar o han har inte visat några tecken på ngt sånt alls. Enl sköreskan som jobbade idag skulle det nog vara en gammal blödning som uppkommit redan i magen isf men det är inte heller så vanligt. MEN man kan aldrig vara säker - därför känns det som sagt lite nervöst. Ska bli skönt att få det gjort iaf!


Nu blev det långt inlägg igen om typ skit o ingenting. Tänker ibland att jag inte längre skriver så mkt om barnen därhemma men det betyder inte att jag saknar dom mindre. Bara att det här liksom är Sanders blogg på ngt vis o jag har inte tid att skriva så mkt längre. Då blir fokus på honom. Tror jag ska åka hem fre em iaf o sova t lördag o det är ju inte länge kvar!


Trevlig kväll!

Hola!

Idag har jag varit iväg en sväng själv o handlat lite mat medan daniel satt o gosade m Sander. Jag tror det är nyttigt för dom att få vara lite ensamma o jag mår inte dåligt av att komma ut lite heller;-) Igår när jag hade honom hos mig gick sköterskan ut o det känns lite mer som att han faktiskt är våran då när man får rå om honom själv! Sköterskan som jobbade idag, Gun, var väldigt bra o har lärt oss lite hur bebisar använder minspel o kroppspråk för att tala om att de vill vara ifred tex. När vi sköter honom ska vi alltid vara två o börja med att prata lite med honom o lägga händerna på kroppen för att han ska känna sig trygg. Inte smeka eller röra vid honom utan bara handpåläggning utan massa stimulans. En får göra det medan den andra byter blöja o vi märker tydligt att han inte blir lika stressad o sjunker i syresättning när vi gör på det viset. O tar han upp händerna för ansiktet är det ett tecken på att vi ska vänta lite o ge honom lite tid o e en stund tar han bort sina små händer igen vilket betyder att vi kan fortsätta. Otroligt att de kan tala om så mkt fast de är så små! Gun har gått en särskild kurs i detta o kan stå i timmar o observera barnen för att lära känna dom. Lite spännande tycker jag!



Pratade m finaste Sandra förut o hon hade inte riktigt förstått hur sjuk Sander har varit. Jag har haft väldigt svårt att prata om det men nu känns det mkt lättare. Konstigt hur man reagerar när sånt här händer. Jag blev liksom helt apatisk o bara stirrade rakt fram. Den första timman e dr sagt att hon inte trodde han skulle överleva grät jag knappt! Jättekonstigt men jag kunde bara inte ta det till mig o det där lilla, lilla hoppet som fortfarande finns är det man klamrar sig fast vid... Så tänkte jag med nöddop också. Om vi bestämt oss för att döpa honom hade det känts som att vi gav upp o inte längre tänkte kämpa. Är glad för att vi inte gjorde det idag. Tänk att han på lite drygt en o en halv vecka gått från att vara mer nära döden än livet till tvärtom!!! Kan inte beskriva i ord vilken resa det varit, o hur otroligt glada vi är att allt gått så bra som det gjort. Har varit skit-tufft o jävligt jobbigt emellanåt men jag skulle inte vilja byta det mot ngt annat heller. En erfarenhet rikare o vi har lärt oss så otroligt mycket genom detta. Tack allra finaste Sander för att du finns!


Som vi skrev i tidningen: VISST FINNS MIRAKEL!!!

Annons i tidningen!

Tidigare har vi inte vågat sätt ut annonsen men nu kände vi att vi ville det. Såhär står det:


Visst finns mirakel!

Välkommen SANDER

Timmie, Linn, Caspians lillebror

Vår kämpe

Malin Kjellberg Daniel Salén

20110417

Stort tack till all berörd personal på Östra och NÄL

tisdag 26 april 2011

Rask promenad!

Har precis varit ute o gått en promenad i snabbt tempo runt sjukhuset. Shit så skönt det var! Blev alldels genomsvettig så nu får det bli en dusch. De första dagarna jag fick gå fritt kände jag att jag inte riktigt orkade o fick träningsvärk för ingenting men nu känns det som att jag har lite kondis trots allt. Klart jag inte är i topptrim men jag orkade gå på ganska bra om jag får säga det själv;-) Kanske fick jag lite hjälp då vi bodde på ronald o hade en liten bit att gå till sjukhuset. Där fick jag ju lite automatiskt om man säger så!


Har suttit med finaste Sander på bröstet nästan två timmar idag. Han syresätter sig superbra o ligger mellan 90 - 100 % hela tiden. Utan syrgas m bara cpap. Inte illa mina vänner! Några dagar till kommer han nog behöva trycket från cpapen för att det inte ska bli så jobbigt för honom men sen är nästa steg att ta bort den under ngn/några timmar när han är hos oss o "träna" bort den för att kunna övergå till grimma m syrgas. O inom en ganska snar framtid kommer han förhoppningsvis komma över till vattensäng om han klarar hålla temperaturen själv. Då blir allt så mkt lättare! I gbg låg han i öppenvårdskuvös då han var så svårt sjuk o de lätt skulle kunna sköta honom men här ligger han i en "vanlig" o det är lite knöligare att byta blöjor o så när man bara har två små hål att stoppa in händerna i. Var ganska smidigt att lyfta över honom till mig nu när han inte hade så mkt slangar o elektroder överallt. Iaf om man jämför m respiratorn då de var tre st för att hålla reda på allt!!! När man lyfter i honom känns han ändå väldigt liten. Åh så glad jag är över att jag fått sitta med honom alldeles ensam en stund idag. Vi pratade lite om vilken kämpe han är o så sjöng jag några vaggvisor för honom. Sjunger hellre än bra men det får han helt enkelt lära sig att stå ut med;-)


Under tiden jag legat på sjukhus har jag fått veta att två av mina nära vänner ska få barn i höst/vinter. Ska bli så himla mysigt att få tillbringa mammaledigheten tillsammans med dom. Jag har gått hemma så länge nu o det är inte så många som skaffar ett fjärde barn så många av mina vänner jag umgåtts m tidigare under "ledigheten" har börjat arbeta igen. Men jag gläjder mig verkligen m vännerna o önskar dom all lycka!


Pumpdags o dusch. Räknade ut att Sander äter så mkt på ett dygn som jag pumpar på en gång om jag pumpar lite mindre... Haha. Det blir en jädra massa mjölk över m andra ord. Jag hoppas så himla mkt att jag får donera. Skulle kännas bra i hjärtat att kunna hjälpa de små liven som ligger här o kämpar!


Tusen tack till er alla för fantastisk stöd under den här svåra tiden! Det betyder så mkt för oss. Får så många mail hela tiden från kända o okända som skriver så fint. Mkt handlar om att ni beundrar mig o att ni tycker jag är så stark vilket gör mig glad - MEN jag är helt övertygad om att ni alla hade klarat det precis lika bra som jag gjort. För sina barn gör man allt! O se vilken belöning jag fick till slut. Det var värt varenda sekund i sjukhussängen kan jag lova:-)


Sander fortsätter att imponera på oss!

Han ligger runt 21 % på syrgas hela tiden. Ibland får de höja ngt lite när de ska vända honom el byta blöja. Dr bestämde på ronden att han ska få ett matdropp istället så nu får han 8 ml bröstmjölk/timma i sonden o förhoppningsvis ska han inte behöva ngt mer dropp om han bara kommer upp lite i matmängd. De drog katetrarna i naveln förut så nu har han bara ett dropp i pvk i foten kvar!!! Inga mediciner alls till skillnad från dryga 15 som det var för lite mer än en vecka sedan... Känns så skönt att han inte längre har massa slangar i magen man ska hålla reda på o att vi nu kan lyfta honom lite lättare. Bara sonden som sagt, elektroderna på magen för övervakning o cpapen. Om en stund ska jag få ta upp honom o ha honom hos mig en stund:-) Läkarna o sköterskorna är otroligt imponerade av alla hans framsteg. Var ingen som kunde tro att det skulle bli såhär så fort för en v sedan! Vilken kille vi har!!!


Fick veta hans huvudmått också idag o det var inte stort. 22 cm!!! Ändå tycker vi ju att han är ganska stor. Jag väntar fortf på att prover ska tas inför mjölkdonation. De skrattar åt mig o säger att jag har hur mkt mjölk som helst i frysen o det vore så bra om det kom till användning. Dessvärre tinade en hel del under transporten igår o det han inte hinner få i sig är bara att slänga. Lite onödigt kan jag tycka men inget att göra åt.


Var över en sväng på förlossningen förut o jag blir så varm i hjärtat när personalen kommer fram till mig o gratulerar o hälsar mig välkommen tillbaka. Känns härligt:-) O så har jag kört bil idag också! För första ggn på tre månader ungefär! Blev sjukskriven ord säng den 12 jan men i slutet på jan fick jag vara uppe lite mer i 1,5 v o då körde jag väl lite. Men inte sedan dess. Var lite läskigt precis i början men det kändes snabbt som vanligt. Daniel kollade bältet tre extra gånger o höll sig krampaktigt i under färden hahahaha. Skämt o sido. Härligt att livet är lite mer normalt igen o att jag kan röra mig fritt!


Lutar åt hemfärd framåt fredag för min del men vi får se när det passar. Kan vara roligt om jag kan åka m o hämta barnen o sedan åka hem o ha fredagsmys. Gissar att jag vill åka tillbaka redan på fm på lördagen men vi får kolla upp potentiella barnvakter lite mer o se om det går att lösa. Var på föräldrafika här på sjukhuset förut. Var väldigt trevligt. En tjej där som fick tvillingar v 24+ngt sa att hon inte riktigt ville/vågade åka hem efter att ha varit på sjukhus så lång tid o jag känner lite så också. Räcker att jag tänker på det så gråter jag. Tänk - att få komma hem till min familj men att jag måste lämna vår lille bebis här...! O jag som inte varit hemma på över två månader! Känns läskigt o lite jobbigt faktiskt men förr el senare måste jag ju göra det så det är lika bra att ta tag i det. Missförstå mig inte. Jag vill hem till barnen o daniel mer än ngt annat men omständigheterna gör att det inte bara är roligt o mysigt...


Nu ska jag mysa m bebis:-)

Ett kärt återseende!

Sprang precis på Annika o Micke som legat inne samtidigt som mig både i göteborg o här i trollhättan. SÅ roligt att se dom! De har kämpat på ungefär lika länge som jag men stackars Annika har inte fått vara uppe alls i stort sett. Usch så jobbigt för dom - men så bra kämpat! Två små pojkar föddes igår o de verkar må prima. Blir så glad av att höra att det gått så bra för dom:-)


Våran Sander kämpar på han också. Har legat på endast 21 % syrgas i stort sett hela natten!!! O nu på morgonen var jag med o tvättade honom i ansiktet o då tog sköterskan loss cpapen helt o la bara en liten tratt bredvid m syrgas o han syresatte sig jättebra! Fantastiskt!


Snart kommer Daniel o jag ska vara med när de rondar o se vad planen är för dagen. En sak är säker iaf. Han ska få komma upp o ligga hos mig:-)

måndag 25 april 2011

Ska stupa i säng...

...är så vansinnigt trött!


Allt har gått bra idag. Sander ligger i cpapen med syrgas på mellan 23-28 % ungefär. Vi andas 21 % så det är inte så mkt som ni förstår!!! Har kräkts en del under dagen men det har varit ganska lugnt m det ikväll. Han behöver komma upp i matmängd nu så vi hoppas han snart slutar m det. Får ju näring via dropp i navelkateter men de har suttit där över en v nu o är en infektionskälla så helst vill man ha bort dom. Går nog inte ännu eftersom han inte äter mer än 20 ml/mål så imorgon när de rondar ska de prata om vad de ska sätta för "nål" istället. Stod kvar på samma vikt ungefär o på fm har de mätt honom. Han är lång! Hela 44 cm! Huvudmått har jag inte hört men det är nog inte så mkt...


Daniel har åkt hem t barnen o jag ligger återigen ensam i en hård säng på ett sjukhus. Längtar efter barnen men har bestämt mig för att åka hem i slutet på veckan o sova hemma en natt. Lite delade känslor inför det men barnen därhemma behöver mig mer än Sander just nu. O så fort han kommer ur kuvösen till vattensäng kommer han kräva mer av mig/oss o då blir det inte så lätt att åka hem så jag får passa på nu. Är ju trots allt över två månader sedan jag sist var hemma så det kan behövas:-)


Har varit en fantastisk helg iaf o jag är så otroligt glad o tacksam att allt vänt så fort o att vi nu är här. Ett steg närmare hemma!


Sov gott!

På resande fot!

Sitter i bilen o skriver på vägen. Blir lätt åksjuk så det blir inte många rader men jag skulle säga att vi ringt t NÄL o kollat hur han mår o transporten hade gått fint! Tog sin lilla stund innan de kom iväg. Ambulanskillen guidade oss runt i ambulansen som är specialbygd för att köra intensivvård-patienter. Intressant att se hur det funkar. Han har legat på 24 % syrgas hela vägen o hade det nu också. Inatt har han tydligen kräkts en del så de minskade lite på maten under tidig morgon men nu hade han fått 15 igen. Han hostar ganska mkt o det tyder på att han är stark säger dr. Inte så många små bebisar som klarar det:-) O en hel del slem har han kvar sedan respiratorn o det måste komma upp.


Kan knappt tro att detta är sant! För 1 v o 1 dag sedan visste vi inte om han skulle överleva vår lilla prins o nu är vi på väg tillbaka till Trollhättan!!! HEEEEELT FANTASTISKT!

Meddelande från Malin

Lille Sander flyttas till Näl idag vid tolvtiden ungefär. Malin och Daniel och barnen följer efter med bil dit också. Senare i eftermiddag åker Madde och hämtar barnen så dom får komma hem till mig (mormor) och sova hemma inatt för imorgon börjar skolan och allt blir som vanligt igen efter påsklovet.Malin bad mig skriva några rader eftersom dom skulle flytta idag och var tvungna att städa, packa och få ordning på allt innan dom skulle iväg, så det var svårt att hinna med att skriva på bloggen och datorn var redan nedpackad. Hon hälsar också att hon skriver igen sen när hon kommit i ordning på Näl med deras lille gosse och så. Kram till alla bloggare från Malin och mamma Leni.

söndag 24 april 2011

Barnen är kvar!

Nej. Det är inte mitt bröst som är så hårigt;-) Dubbelhakan har han inte lyckats kissa ut ännu men det kan dröja säger dom. O grisnäsan har han cpapen att tacka för haha. Inte till sin fördel direkt när de ligger i den. O en liten grimas bjuder han på idag också!


Mamman hade svårt att slita sig så jag bestämde att de fick vara kvar en dag till. (men det får ni inte säga till Timmies fröken Nina har han sagt, för han vill berätta det själv;-) Helt ljuvligt att ha dom hos mig o de två små bråkar om vem som ska sitta hos mig. Har gjort så himla mkt idag o jag hinner inte berätta om allt men i snabba drag har vi lekt, lekt, lekt lite till, cyklat, ätit tårta, påskmat, varit hos Sander o presenterat lillebror för Timmie, Linn o Farmor, lekt igen o varit ute i stort sett hela dagen. Underbart! Finns flera lekplatser runt omkring här o så finns cyklar man kan låna som Timmie cyklat på massor idag. Han har hittat en jämngammal kompis som han varit med o de har haft superkul tillsammans. Farmor o Farfar tog barnen en stund så jag o Daniel kunde sitta hos Sander o då fick pappa Daniel den bästa presenten av alla. Liten Sander på bröstet! Så mysigt de hade!


Ikväll tog jag en sväng upp till honom när de två små somnat o var med o skötte honom o gjorde munvård, bytte blöja o så. Känner att det är lite lättare att vara med nu när han inte längre ligger i respiratorn. Har hela tiden varit så vansinnigt rädd att förlora honom men nu känns det lite mer som att jag ändå vågar hoppas att det kommer gå bra det här. (peppar peppar) Flytten är bokad men det hänger på SOS när de har tid att hämta honom. Blir imorgon el på tis. Känns ofattbart att vi ska tillbaka till Trollhättan. Att han är så frisk att han inte längre behöver intensivvården han fått här! Tänk att han för en vecka sedan svävade mellan liv o död... Hjärtat slår ett litet extra slag varje gång jag tänker på hur bra det gått hittills. Magiskt!


Syrgasen ligger mellan 28-40 % lite beroende på hur han ligger. Favoritställning är på magen. Då behöver han minst syre o det syns på honom att han gillar det. Vet ni vad mer som hänt idag! Han gnyr o vi kan höra att han skriker lite ibland! När det närmar sig matdags börjar han protestera:-) väldigt hes pga intuberingen men det släpper på några dagar säger dom. Trodde aldrig jag skulle bli så glad över bebisskrik!!!


Daniel har gått upp en sväng till honom nu o jag ska krypa ner bredvid de tre andra godingarna o sova några timmar innan det är dags att pumpa igen.


Hoppas ni haft en mysig påsk. Det har vi!!!

Mys!

Å så härligt det har varit att sova tillsammans med de tre stora barnen:-) Vi låg alla fem på en rad. På morgonkvisten kom Linn o kröp upp hos mig o ville kraaaaamaaas!!! Har ätit frukost nu o snart ska vi gå upp till lilla Sander så han får träffa sina syskon. Iaf Timmie o Linn. Caspian får stanna utanför då han varit utsatt för vattkopp-smitta de senaste veckorna. Sedan kommer lisbeth o lars-göran hit.


Ringde upp inatt för att höra hur lillkillen mådde o allt var bara bra. Syrgasen pendlade mellan 27-36 % ungefär. Ganska vanligt att de får höja den när de läggs i cpap men det har funkat fint ändå:-) Han tycker mest om att ligga på mage. Det syns på ngt sätt. Ser mkt mer fridfullt ut då. Nu ska jag hänga tvätt o försöka få lite ordning på den här gamla mamman (fyller ju snart 30!) o gå upp till barnen som är uppe i kuddrummet o leker o spelar innebandy med daniel. Underbart väder idag också! Får nog bli middag ute idag med. Precis som igår:-)