torsdag 12 maj 2011

Till den som är intresserad!

Sanders journal från de första timmarna:




11:35 Diagnoser: Hypoplastiska lungor, Låg födelsevikt (1500-1999g), Underburen, Respiratorbehandling konventionell, Respiratorbehandling HFO, Transfusion plasma, Navelartärkateter, Navelvenkateter, UCG.




Gossebarn fött i v 30+5 e cirka 10 veckors vattenavgång. Födelsevikt 1745 g. Initilat rosig och apgar acceptabelt men snabbt mer desaturerad och går ej att ventilera till saturaion mer än mellan 30-40 %. Intuberas, får Curosurf och läggs i konventionell respirator med god effekt av curosurf som dock är rel övergående. Efter flera förändrade respiratorinställningar gör vi vid 11-tiden en inställning med HFO (högfrekvent resp) som pat verkar må bra av. Succesivt väsentligen normaliserad syrabasstatus men med 100 % syrgas. Efter disk med neonatalsektionen i göteborg dr K**** S***** beslutas om överföring till Göteborg för optimering med NO-behandling.






10:34 L*** I****** Undertecknad blir inringd efter ca 10 minuter då barnet tappar färg och saturation. Vid ankomst hit saturerar barnet runt 30-35 % trots 100 % syrgas med ventilation på mask. Man beslutar om intubation och barnet intuberas utan komplikationer. Efter intuberingen kan man fortfarande inte syresätta barnet mer än saturation upp till 35, högst 40 %. Får 2 ml curosurf och svarar på detta med mycket god effekt, stigande saturation över 90 % inom loppet av 10 min. Läggs i respirator med konventionell behandling, 30/4-5. Inom loppet av en halvtimma börjar dock saturationen att sjunka och parkerar sig mellan 70-80 %. Navelven - och navelartärkateter sätts och barnet får antibiotika. Får också glukosdropp samt senare _ ??_ Intralipid. vi gör ett försök med högfrekvent ventilation där man nog är lite försiktig i sina tryck och vi får omedelbart en sjunkande saturation. Därefter åter lagd i konventionell respirator med likartade inställningar och man får då en saturation som parkerar sig mellan 70-80 %. En ny curosurfdos ges ca kl 10 och därefter viss förbättring av saturationen men ingen normalisering.


Blodgasmässigt som lägst Ph 6,85 med PCO2 på 17. Succesivt normaliserad och buffrad vid ett par tillfällen. Senaste blodgas i HFO drygt 7,20. Bltr är något låga och haft en tendens att sjunka varför vi nu ger plasma och sätter _??_ på barnet.


Ultraljudsundersökning av hjärtat genomförd och man finner här en högerkammardominans. Man ser både en mintralisinsuff grad I och en minimal tricuspidalisinsuff som är svår att mäta på där man får en flödeshastighet på cirka 3 m/s talande för en gradient på 36 mmHg. Huruvida vi verkligen fångat upp toppgradienten är dock något osäker. Fritt utflöde i aorta med rel låga flödeshastigheter och man ser en öppetstående ductus med höger/vänster shunt, flödeshastighet cirka 1 m/s. Aortabågen med normala pulsationer. Närmare findiagnostik ej genomförd.




Sammanfattningsvis: Alltså med all säkerhet pojke med lunghypoplasi som med 100 % syrgas är svår att syresätta. Även svår att hålla normal PCO2 men möjligen är den nu inställda HFO-ventilationen en framkomlig väg. Disk har förts med Göteborg ang ev NO-behandling, senare under dagen ställningstagande till detta.


Jag har haft info samtal med bägge föräldrarna och förklarat den kritiska situationen. Å ena sidan finns en del positiva tecken men i grund måste man ändå vara klar över att detta är en pat med mycket besvärlig grundåkomma som kan vara svår att klara. (är jag som lagt till kursiverad o fet text då den här meningen inte var särskilt kul att läsa)




08:40 L**** G******* A** Mor: 29-årig kvinna, med vattenavgång sedan v 21.


Barnet: Gossebarn som föddes v 30+5, födelsevikt 1745 g. Föddes vag okomplicerad partus. Apgar 7-8-8. Undertecknad blev tillkallad till denna patient, fick ingen rapport att denna mor fanns på Antenatal. De ringde och informerade att ett gossebarn född v 30+5 skulle födas. När undertecknad går till förlossningen var barnet ute. Skrek direkt, var lätt slappt och lätt perifer cianotisk. Tog barnet till barnrum och då var periferikalt cianos och hade några jobbiga andetag. Ventileras och beslutas att flyttas direkt till avd 34. När kom till avd var saturation 26 % och hjärtfrekvens över 100. Börjar ventilera med blås 100 % syrgas. Satte en PVK och ringde till bakjour dr K****** kl 04:52. Fortsätter ventilera, buffrar med Tribonat och ger Natriumklorid. Tar kontakt med neonatalbakjour dr I****** kl 05:01.




STATUS: Vid 10 min ålder: cyanos, jobbig andning.


Lungor: Lätt tät. Inget klart vesikulärt andingsljud.


Buk: Mjuk och oöm. Ingen klar organförstoring vid palp. Femoralispulsar finns.


Yttre genitala: Testis är på plats.


Lokalstatus: Fontanell palp ua.


Bedömning: Prematurbarn v 30+5 där mamma hade vattenavgång redan v 21. Idag fötts efter en snabb förlossning. Initialt skrek han efter partus, hjärtfrekv ua, sedan snabb försämring, sjönk i saturation och fick ventileras med mask, syrgas 100 %. Efter neonatalkontakt med dr L*** I******. Intuberas, läggs i respirator. Får navelvensartärkateter. Fick en dos Curosurf med effekt. Vård fortsätts på avd 34.






Har bara bett att få anteckningar från de första timmarna. Flyttades ju t gbg sedan o måste kontakat dom för att få anteckningar därifrån. Lär ju bli en hel del anteckningar på Sander så jag ska bara be att få sammanfattning av vårdtiden.






Prover tas nu. Svårt att hitta nånstans att sticka o de har hållt på en stund. Hatar att behöva vänta på det, och på att få provsvaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar